Over KleuterKlasse

‘Kennis vanuit een praktische basis’.
Ik ben groepsleerkracht in groep 1-2 sinds 2001. Daarnaast ben ik Onderwijskundig Teamleider Onderbouw,  Specialist Jonge Kind (Master SEN) en maak ik deel uit van de redactie van ‘De Wereld van het Jonge Kind’. Ook geef ik workshops over alles wat ik op mijn weblog KleuterKlasse beschrijf (en meer :-)) en werk ik als freelance auteur.

Mijn kennis komt dus niet alleen voort uit de praktijk, ik heb een uitgebreide theoretische onderwijsachtergrond, waarop mijn activiteitenaanbod gebaseerd is.
In mijn onderwijs aan jonge kinderen staat echter juist het praktische gedeelte voorop, omdat zij leren door te doen en te experimenteren.
In mijn onderwijs worden de vakgebieden taal en rekenen geïntegreerd binnen natuur, techniek, beeldende vorming en cultuur. Op deze manier is er aandacht voor de gehele ontwikkeling en ontdekken de kleuters hun eigen talenten.
Dat is ook de reden dat ik op deze website geen onderverdeling per vakgebied heb gemaakt (op koken, natuur, techniek en beeldende vorming na, omdat dát de belangrijkste pijlers in mijn onderwijs zijn).

Ik merk dat veel leerkrachten worstelen met het ontwerpen van een gevarieerd aanbod dat verder gaat dan alleen het aanleren van de letters en cijfers (het resultaat van jarenlange nadruk op CITOscores).
Daarom startte ik mijn Facebookpagina Juf Henrike, en nu KleuterKlasse op.
Ik neem leerkrachten en ouders via deze website mee in mijn klas en laat zien hoe je met goedkope, alledaagse materialen een uitdagende leeromgeving kunt creëren. Geen natuur in de buurt? Er staat vast wel ergens een boom waar je met de kinderen regelmatig naartoe kunt om te bekijken wat elk seizoen voor invloed heeft.
Weinig budget? De beste speelleermaterialen zijn gratis, als je er oog voor hebt. In de bouwmarkt vind je geweldige spullen voor weinig geld.
Met KleuterKlasse wil ik je laten zien dat er meerdere manieren zijn om aan de tussendoelen te werken en dat je zoveel meer mogelijkheden hebt dan de materialen uit de leermiddelenindustrie.

De kinderen die ik mag begeleiden in hun leerproces (waaronder de kleuters in mijn groep) leren elke dag in en mét de wereld om hen heen. Daarbij hoort het ontdekken van die wereld, zowel in als buiten het klaslokaal.  Ik vind het een eer om mijn ervaringen en ideeën met je te delen.
Welkom!

2013-11-28 13.12.28

 

7 Thoughts on “Over KleuterKlasse

 1. Ilse van Gils on 10 januari 2014 at 23:46 said:

  Complimenten voor je website. Ga ik zeker volgen. Heb heerlijk gelachen met je kaneelkrakelingen avontuur. Wat een feestje om bij jou in de klas te zitten. De balans in het ( kleuter) onderwijs is weg. Toetsen nemen de overhand tegen het gevoel van veel leerkrachten in. Wat heerlijk de manier waarop jij daar je weg in vindt.

 2. Monique on 12 juni 2014 at 22:36 said:

  Beste Henrike, ik ben geen leerkracht, maar heb als ouder met plezier jouw website doorgelezen. Ik heb twee zoontjes, één van 3 en één van 5. Ik ben ervan overtuigd, dat ik met jouw tips nog leukere dingen met hen kan doen. Ik blijf je volgen. Dank je wel voor je inspiratie.

 3. julie on 20 augustus 2015 at 20:55 said:

  Hey Henrike!
  Ik vind je website fantastisch om te lezen!
  Ik heb net mijn eerste jaar kleuteronderwijs achter de rug en je bent zo inspirerend! Ik blijf je alvast volgens en ga zeker veel van je ideetjes kunnen gebruiken in mijn stage klas volgend schooljaar!
  Groetjes!

 4. Marloes Martens on 15 mei 2017 at 14:36 said:

  Beste Henrike,
  Hoe kan ik u benaderen voor een eventuele workshop op locatie?
  Met vriendelijke groet,
  Marloes

  • Beste Marloes,
   Momenteel ben ik helaas niet beschikbaar voor workshops. Wellicht in de toekomst weer wel, dan lees je dat zeker op Kleuterklasse.nl. Dank voor je belangstelling in elk geval! Liefs !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.