Vanmorgen hebben we, in relatie tot de boot van Sinterklaas, gespeeld met water en ‘dingen die drijven’.
Ik heb in de klas twee lekbakken, in de bouwmarkt gekocht voor 13 euro per stuk. Licht, stevig en waterdicht!
De bak kwam op een strandlaken en we deden er een laag warm (in de zomer kies ik voor koud) water van een paar centimeter in, precies genoeg om iets in te laten drijven maar niet zoveel dat het uitnodigde tot spetteren.

2013-11-21 10.33.31
Dat laatste is vooral in de winter belangrijk, want met een reguliere, diepe watertafel krijgen de kinderen ondanks een kliederschort toch nog natte mouwen en dat is niet fijn als het buiten zo koud is!
Op deze manier kwam er bijna geen water op de grond en door het strandlaken als ‘tafelkleed’ eronder konden de kleuters hun handen tussendoor gewoon afdrogen.
In het begin heb ik er een paar kurken bij gelegd om de kinderen te laten experimenteren en te laten wennen aan het materiaal. Daarna kwam er een boot bij (in de zomer bij Zeeman gekocht) en een paar doppen van shampoo/wasverzachterflessen.
That’s it!
Ze hebben er dik drie kwartier mee gespeeld en er ontstonden allerlei verhalen terwijl ze leerden over diep en ondiep, droog en nat, drijven, zinken, gieten, druppelen en golven.
Na de speelwerktijd heb ik het water uit de bak geschept en in een emmer overgedaan zodat ik het weg kon gooien en de bak zelf opgeruimd kon worden. Zo gebeurd, want er zat maar een half emmertje water in!

Dergelijke lekbakken zijn ideaal als je geen vaste zand/watertafel hebt of wilt. Je kunt er allerlei materialen in doen. Denk bijvoorbeeld aan (delta)zand, ijs in de zomer en allerlei sensorische materialen. Je kunt er landschappen in laten maken, dino’s en andere dieren in rond laten lopen of er auto’s op een circuit laten racen. Mogelijkheden te over!
2013-11-21 10.38.49
2013-11-21 10.53.28

One Thought on “Alternatief voor een zand/watertafel

  1. Pingback: Dino's in de modder | KleuterKlasse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation