Daar was het dan, ons Kinetisch Zand!(Wil je weten wat het precies is? Scroll dan omlaag naar het Youtubefilmpje. Maar pas op: als je dat filmpje gezien hebt wil jij het ook in je klas!)

Ik heb een lekbak voor wasmachines neergezet en daarop een opengeknipte vuilniszak gelegd (tegenwoordig gebruik ik daarvoor een vierkante meter vijverfolie!). Daarop heb ik het zand in het midden neergelegd.Door het plastic kan ik het zand gemakkelijk opruimen, want ik pak de punten van het plastic bij elkaar en til de hele mikmak zo in een bewaaremmer. Deksel erop en klaar, en je lekbak blijft ook schoon.

2013-11-20 10.03.28

Je kunt de bak ook op tafel zetten om mee te werken, maar de kleuters gaven zelf aan het fijner te vinden om op de grond te zitten. En daar gingen ze!
Er werd gekneed, gevoeld, gesmeerd en gestrooid. Intussen, vooral in het begin, probeerde ik de kinderen uit te dagen om te verwoorden wat ze voelden en deden. Zo stimuleer je de taalontwikkeling en de woordenschat tijdens het spel.
Enkele opmerkingen van de kinderen:
– Het zand lekt
– Het is een beetje als water maar ook weer niet
– Kijk hij slijmt helemaal!
– Mijn balletje smelt

 

2013-11-20 09.57.18

2013-11-20 09.57.12

Uiteindelijk heb ik ze lekker laten spelen en kliederen terwijl ik me wat afzijdig hield. Ze kwebbelden vrolijk door en hadden behoorlijk wat plezier! Toen het tijd was om op te gaan ruimen riepen ze: ‘Ja zeg, NOU al? We zijn nog niet klaar! Mogen we morgen weer?’
Daar gaat je leerkrachtenhart toch sneller van kloppen?

In Nederland kun je kinetisch zand kopen bij dit bedrijf.
In België verkopen ze het hier. De prijzen zijn ongeveer gelijk.

Een filmpje van dit bijzondere materiaal vind je hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation