Een touw en een emmer. Oja, en een boomtak.
Daarmee heeft een groepje kleuters zich deze middag bijna een uur lang vermaakt 😀
We gooien het ene uiteinde van het touw  over een boomtak en binden het andere eind aan de emmer en dat is alles. Ik geef een ruk aan het touw en de kleuters zien dat (wel heb je ooit) de emmer omhoog schiet! Dat willen zij ook.
2014-06-02 13.20.38
Omhoog, omlaag. Omhoog, omlaag. Met een lege emmer 🙂
Na een tijdje komen ze op het idee om iets in de emmer te doen. Nou staat er, op de een of andere manier, altijd een arsenaal aan plastic bakjes buiten op de vensterbank. Een Tupperwareparty, maar dan anders. De bakjes moeten eraan geloven en worden zonder pardon in de emmer gekieperd.
2014-06-02 13.28.13
Het prachtige van deze simpele opstelling is dat de kleuters spelenderwijs ervaringen opdoen met drukverdeling en zwaartekracht. Ze ontdekken wat je moet doen als de emmer bovenin de boom blijft steken en als ze het zelf niet weten is er altijd wel een klasgenoot in de buurt die kan helpen. Op en neer gaat de emmer. Een uur lang.
2014-06-02 13.22.43
Een van de kinderen houdt het touw vast terwijl een ander de emmer bedient. Er wordt overlegd, gewogen, gehesen, gevuld en geleegd. Een touw en een emmer. Bij gebrek aan een boomtak  kun je het touw ook over een klim-of duikelrek of zoiets gooien. Er kunnen herfstbladeren en kastanjes in de emmer wanneer het herfst is, sneeuw en ijs in de winter, water in de zomer…het maakt eigenlijk niet uit. De kinderen zijn er gek op.
En ik? Ik geniet. Zoals altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation