Op Pinterest vind ik afgelopen weekend dit gezellige ding: een watermuur! ‘Dat lijkt me wel wat voor in de klas,’ zeg ik tegen de hubs. Twee minuten later zitten we in de auto richting de bouwmarkt. Zo gaan die dingen.
Eenmaal in de bouwmarkt ga ik op zoek naar een geschikte achterwand die tegen water kan en waaraan ik de flessen, trechters en emmertjes aan kan hangen. Uiteindelijk kom ik uit bij…een stuk tuingaas! Kosten: 11,95. Ik koop er nog eens stuk flexibele buis bij en een paar s-haakjes en huppelend van vreugde laad ik alles in de auto. Geluk zit in een klein stukje tuingaas.
Ik wil een watermuur die zowel binnen als buiten kan, dus het wordt een mobiel, flexibel ding. Niet al te zwaar ook.
Terwijl ik thuis alle kasten opentrek in mijn queeste naar lege flessen knobbel ik de details uit. En zie hieronder het resultaat:
2014-06-02 09.11.27
Het tuingaas staat rechtop in mijn watertafel (want buiten deze heb ik ook nog een groot, vast exemplaar te leen van een collega). Aan de achterkant zit een stuk vijverfolie dat ik met wasknijpers heb vastgemaakt, zodat het water niet tegen de muur kan komen en via de folie weer terug de bak in stroomt. Die vijverfolie heb ik standaard in de klas om te kunnen werken met kinetisch zand, modder, of wat er dan ook in de mobiele watertafel gaat.
Ik leg er nog wat maatbekers en spuiten bij, gooi er een paar emmers water in en de pret kan beginnen!
2014-06-02 11.08.55
In het begin worden de materiaal voorzichtig verkend. De kleuters ontdekken dat ze de emmers en trechters kunnen verplaatsen en zo hun eigen watermuur kunnen ontwerpen. De ‘trechters’ zijn trouwens gewoon lege wasmiddelflessen waarvan ik de bodem heb afgeknipt. De draaidoppen ervan liggen er ook bij, zodat de trechter eventueel eerst volgegoten kan worden en daarna in één keer kan worden geleegd. Maar zonder dop gaat het natuurlijk ook.
2014-06-02 12.46.57
Dankzij de vijverfolie kan het geen kwaad als er water naar de watermuur gespoten wordt, want er komt geen druppel water op de muur daarachter. Dat is fijn, aangezien daar behang op zit 😉
2014-06-02 12.55.10
Om waterplassen op de grond te voorkomen leg ik mijn grote strandlaken tegen de watertafel aan. Op deze manier wordt elke lekkage meteen opgenomen door de stof en blijft de vloer ook goed droog.
In de middag nemen we ons nieuwe speelgoed mee naar buiten. Daarvoor gebruik ik mijn onovertroffen wasmachinelekbak. Ik zet de bak op de grond, watermuur erin en het gaas leunt tegen de muur van de school waardoor hij prima rechtop blijft staan.
2014-06-02 13.21.01
Binnen of buiten, de watermuur is een groot succes! De kleuters leren over de stroming van water (altijd van boven naar beneden), trainen hun ruimtelijk inzicht (want als ik water in de slang giet, waar komt dat dan uit en valt het dan nog wel in de bak?) leren samenwerken (als jij die slang vasthoudt dan doe ik de trechter erin) en hebben een hoop lol.
En zal ik je eens wat zeggen? Je kunt dit prachtige ding ook gebruiken met zand, rijst, maïs of wat je ook in je ‘watertafel’ hebt zitten. Niet slecht voor een stuk tuingaas en een paar oude flessen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation