Dit recept komt van Lydia Mijnhardt-Lich, waarvoor mijn grote dank!

Dit heb je nodig en waarschijnlijk heb je bijna alles al in de kast staan:

  • 400 gram witte bloem
  • 200 gram zout
  • 3 eetlepels olijf- of babyolie
  • 2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel aluin (dan kun je het maandenlang bewaren, maar gewoon citroensap uit zo’n geel flesje doet het ook prima en dan blijft je klei zeker zes weken goed)
  • Ongeveer 450ml kokendheet water (in de waterkoker laten zitten tot je het nodig hebt)
  • Een mengkom
  • Lepel om te roeren
  • Een paar druppels voedingskleurstof of ecoline. Let op: doe je kleurstof door het water voordat het water bij je mengsel gaat. Omdat je maar een paar druppels gebruikt geeft de kleur verder niet af.

Doe de bloem, olie, zout en het citroensap/aluin in een grote kom en roer alles goed door elkaar.
Geef je water de gewenste kleur. Je klei wordt altijd een stuk lichter , dus donkerblauw water geeft lichtblauwe klei.
2014-06-01 14.37.02
Giet nu het water bij je bloemmengsel en roer het door. Niet al het water in één keer erbij, dan loop je risico dat je klei te nat en dus plakkerig wordt.
2014-06-01 14.37.21
2014-06-01 14.39.05
Als het er zo uitziet als hierboven op de foto kun je de lepel er uit halen en met je handen verder kneden. Geen nood, het is helemaal niet heet dus je kunt er gewoon met je vingers in.2014-06-01 14.41.12Je voelt vanzelf of er meer water door moet. Het eindresultaat moet een soepele, kneedbare massa zijn. Is het te droog, doe er dan wat meer water bij. Herhaal dat tot je de gewenste structuur hebt. Is het te nat dan kun je wat extra bloem gebruiken.
2014-06-01 14.45.26
Klaar! Een kind kan de was doen 😀

20 Thoughts on “Zelf klei maken (zonder koken)

  1. Een kind kan de klei doen!!

  2. Met een keukenmachine gaat het nog gemakkelijk! Eerst alle droge ingrediënten in de mengkom, het gekleurde water toevoegen en vervolgens koffie drinken ;-)

  3. wendy on 7 september 2014 at 12:54 said:

    Het is juist leuk om het samen te wegen, roeren en kneden.
    Mijn dochtertje zei: ‘mama kijk toveren’ omdat de klei kleur steeds meer roze werd 🙂

  4. Inge on 21 oktober 2014 at 16:08 said:

    Hoi Henrike, ik hoorde van deze klei op jouw workshop en heb het net gemaakt. ( met kaneel! ) Na de herfstvakantie ga ik het gebruiken in onze groep3 bij het aanbieden van het woordje “koek”. Ik laat de kinderen dan het woordje “koek” in het koekje stempelen. Bedankt voor je tips! Groetjes, Inge

  5. Marie-José Mooyman on 22 oktober 2014 at 12:56 said:

    Wat een leuk idee. Ga volgende week herfst klei met de kleuters maken ben benieuwd. Leuk lijkt het mij om dit met de kinderen samen te maken.

  6. Adrienne on 10 november 2014 at 21:04 said:

    Hoi Henrike,
    Ik wil graag pepernotenklei maken, kan ik bij jouw recept ook cacao gebruiken? Doe ik dat dan in plaats van iets of moet ik het er bij doen? Ben benieuwd!!

    • Hoi Adriënne,
      Je kunt in recept ook cacao gebruiken, dan krijg je chocoladeklei. Je zou er dan ietjes meer water bij moeten doen (echt maar een beetje) omdat het anders te droog kan worden.
      Voor pepernotenklei kun je gewoon het basisrecept volgen en daar een paar theelepels speculaaskruiden bij doen.
      Veel succes!

  7. Bianca holwerda on 21 november 2014 at 22:46 said:

    Hoe bewaar je de klei, is een luchtdicht emmertje goed genoeg?

  8. Karin on 22 november 2014 at 21:55 said:

    Vraagje,
    Wordt deze hard? Ik wil iets maken waarvoor ik heel veel klei nodig heb, dus dit zou ideaal zijn. Maar het moet wel houdbaar zijn. Ik kan het object niet bakken. Dus hoe kan ik het gekleide object bewerken dat het lang houdbaar blijft? Alvast bedankt voor het advies!

    • Dit zal wel wat uitharden als je het aan de lucht laat drogen, maar ik weet niet in hoeverre het echt helemaal hard wordt. Je zou daarvoor misschien beter zoutdeeg kunnen gebruiken…waar wil je het voor gebruiken?

  9. Kan je dit deeg ook afbakken zodat eventuele figuurtjes bewaard kunnen worden?

    • Hoi!
      Je kunt dit afbakken zoals brooddeeg, maar het resultaat wordt redelijk opgeblazen en het moet erg lang in de oven. Om zeker te weten of het voor jouw doel geschikt is zou je het eerst thuis even kunnen testen. Succes!

  10. Marieke Verbij on 15 april 2015 at 09:57 said:

    Hoi, ik heb poep klei gemaakt. Thema boerderij. Bruine ecoline en stro erdoor.
    Maar nu blijft mij klei erg plakkerig. Al een paar keer bloem toegevoegd, maar dit geeft niks.
    Heb ik iets verkeerd gedaan??
    Groetjes Marieke

    Ps Kinderen maakt het niet uit.

  11. Hannah on 12 december 2015 at 19:40 said:

    Wordt de klei ook slecht of hard na een tijdje ?

    • Na een aantal weken wordt het misschien wat stugger, maar zo lang laat ik hem meestal niet in de klas omdat er dan weer een nieuw thema aan komt 🙂 En week of vijf, zes gaat hij gemakkelijk mee! Mocht het wat plakkerig worden dan kun je er gewoon wat extra bloem doorheen laten kneden door de kleuters (vonden ze bij mij prachtig om te doen).

  12. Pingback: Laat kinderen spelen met zelfgemaakte klei | Klas van juf Linda

  13. Pingback: 4 redenen om te spelen met klei | Klas van juf Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation