Voor mijn Vlaamse vrienden: als ik het over klei heb, bedoel ik speeldeeg. 🙂
In dit geval zandkleispeeldeeg. Top voor in de zomer! Zo kun je ook als het regent zandkastelen bouwen, gewoon lekker binnen.
Check hieronder mijn zandkasteelbouwskills.
2014-05-31 15.50.15

UPDATE:
Klei die je niet kookt kan wat eerder korrelig worden dan klei die je wel doorkookt. Je kunt zelf proberen wat je het fijnste vindt, ik gebruik beide soorten afwisselend (het is maar net hoe mijn pet staat ;-)). Mocht je dit recept op de ‘kook’manier willen maken, neem dan dit basisrecept en voeg daar drie/vier koppen zand aan toe. Dit kan wat lastiger door te roeren zijn, daarom kun je het recept ook halveren en in twee ladingen op het vuur zetten.
Je hebt nodig:

 • 400 gram witte bloem
 • 200 gram zout
 • 3 eetlepels olijf- of babyolie
 • 2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel aluin (dan kun je het maandenlang bewaren, maar gewoon citroensap uit zo’n geel flesje doet het ook prima en dan blijft je klei zeker zes weken goed)
 • Ongeveer 450ml kokendheet water (in de waterkoker laten zitten tot je het nodig hebt)
 • Drie of vier flinke koppen zand
 • Een mengkom
 • Lepel om te roeren
 • Een paar druppels voedingskleurstof of ecoline. Let op: doe je kleurstof door het water voordat het water bij je mengsel gaat. Omdat je maar een paar druppels gebruikt geeft de kleur verder niet af.

Gooi de bloem, olie, zout, citroensap/aluin en het zand in een pan of kom en roer het goed door elkaar:
2014-05-31 15.57.43
Je ziet dat mijn pan gewoon op het aanrecht staat. Niks geen hitte eronder.
Roer nu, beetje bij beetje (ongeveer met 100ml tegelijk) het kokendhete water erdoor. Blijf roeren tot het water helemaal is opgenomen en giet er dan weer wat bij. Niet alles tegelijk, je voelt het vanzelf als er genoeg water in zit. Beter later nog wat toevoegen dan te natte klei hebben.
2014-05-31 15.58.24
Roeren maar!
2014-05-31 15.59.22
Uiteindelijk zit bijna al je water er doorheen en ziet je mengsel er zo uit:
2014-05-31 16.01.50
Als de inhoud van je pan wat donkerder wordt en er klonten ontstaan haal je de lepel er uit en begint het betere handwerk: kneden, kneden, kneden. Geen nood, het is niet heet dus je kunt er gewoon met je handen in.
2014-05-31 15.40.29
Blijf kneden tot het een samenhangend geheel vormt. Nu kun je het uit de pan halen en op het aanrecht of een stuk plastic nog verder doorkneden. Dit kneden is essentieel. Het zorgt ervoor dat het water en de andere vloeistoffen helemaal opgenomen worden in je klei en het een soepel geheel wordt.
2014-05-31 15.41.58
Nog iets langer kneden en dan: klaar!
Als je klei te korrelig aanvoelt kun je er kleine beetjes heet water en eventueel een paar druppels extra olie doorheen kneden tot het de gewenste structuur heeft.
2014-05-31 15.52.33
2014-05-31 15.50.15
Je kunt er schelpen in drukken, zandkastelen van maken en alle andere dingen die je met andere speelklei ook kan. Deze versie is wel een stuk zwaarder door het zand dat erdoor zit. Dat betekent dat de kinderen iets harder moeten werken en op die manier meteen belangrijke spieren in hun handen trainen die ze later nodig hebben voor het schrijfproces. Daarnaast is het een open materiaal en kunnen de kleuters zelf bepalen wat ze ervan willen maken. Ze leren keuzes maken, ontwikkelen hun ruimtelijk inzicht, oefenen met constructies en evenwicht (want een zandkasteel kan ook omvallen) en dit allemaal in een veilige situatie. Want het kan niet verkeerd! Als je iets maakt en het is niet naar je zin, dan begin je gewoon opnieuw 🙂

Heel veel speelplezier!

2 Thoughts on “Strandklei

 1. Mieke on 1 juni 2014 at 21:25 said:

  wauw! ben kleuterjuf, en dit is gewoon supper simpel en super leuk!
  Ga ik zeker nog doen dit jaar..
  bedankt!!
  Mieke

 2. Yvonne on 30 juni 2015 at 22:30 said:

  super, ga ik ook doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation