Het plan was eigenlijk om muntklei te maken, aangezien ik ooit een muntplant in de tuin heb gehad die nu bezig is met het veroveren van het hele grondgebied. De groene muntbaretten. In een poging het ding te temmen heb ik zelfs muntthee leren drinken. Je moet er wat voor over hebben.
Het lijkt me wel een goed idee om al die takjes munt in een nieuwe lading klei (of speeldeeg voor de Vlaamse lezers) te verwerken, dus vanmorgen trek ik, gewapend met een schaar, de tuin in om de strijd tegen de overwoekering aan te gaan.
Met frisse moed ga ik het muntleger te lijf en ik eindig met een prachtige hoeveelheid verse muntblaadjes. Ik kwam, ik knipte, ik overwon. Veni Knippi Vici.

Uiteindelijk is mijn muntklei ‘bloemenklei’ geworden, om de simpele reden dat ik impulsief ben en vond dat het met de munt alleen een beetje saai was. Daarom ben ik naar buiten gelopen en heb ik daar wat verschillende soorten veldbloemen (kamille, margrieten, madeliefjes, korenbloemen enz) geplukt en door de klei gemengd toen het goed afgekoeld was. Waarschijnlijk zou ik de volgende keer ook de munt er aan het einde doorheen doen, zodat het wat meer body heeft. Ik dacht dat er meer muntgeur in de klei zou komen als ik het mee zou koken, dat viel helaas een beetje tegen. Maar ach, ik heb voor een hele legerkazerne munt in de tuin. Er kunnen nog altijd losse blaadjes bij als ik daar behoefte aan heb. Mezelf kennende gebeurt dat nog wel ergens vandaag 🙂

UPDATE 1-6-2014:
Ik gebruik tegenwoordig een ander, gemakkelijker basisrecept voor speelklei. Bij dat nieuwe recept hoef je het geheel niet te verhitten, waardoor het veiliger is en je minder rommel hebt.
Je vindt het verbeterde recept hier. Om bloemenklei te maken kun je het nieuwe recept gebruiken en daar de bloemen doorheen kneden. Voor de volledigheid laat ik de oude post hieronder voorlopig staan.

Het basisrecept voor speelklei heb ik al eerder gepost toen ik pepernotenklei maakte, maar voor de volledigheid komt ie hier nog een keer:

Let op: ik meet alles af in de cups-maatschepjes van Albert Heijn, zodat ik zeker de goede verhoudingen en hoeveelheden heb. Ik maak zelf altijd de hoeveelheid die hieronder beschreven wordt, maar ik hoor om me heen dat de kans dat het te plakkerig wordt veel kleiner is als je onderstaand recept halveert.
Je hebt nodig:
2 cups bloem (200 gram)
2 cups water (500 ml)
Halve cup zout (140 gram)
4 eetlepels citroensap (of 2 theelepels aluin als je de klei langer dan twee maanden wilt bewaren)
2 eetlepels olie (ik gebruik babyolie)
Optioneel: voedingskleurstof (te koop bij Jamin en Boerenbond), ecoline of kruiden/specerijen naar keuze. In dit geval een flinke hoeveelheid muntblaadjes en verschillende bloemen.
Vel bakpapier
Oude kookpan
Roerlepel

Gooi alle ingrediënten in de pan, behalve de bloemen (en eventueel behalve de munt).
Voeg kleurstof of kruiden naar keuze toe. Ik deed er een beetje gele kleurstof bij. Als je het met ecoline of voedingskleurstof wilt kleuren, zorg dan dat je het water kleurt voor je het in de pan doet.
2014-05-18 12.54.29
Zet het fornuis hoog en roer alles met een houten lepel door elkaar. Blijf roeren. Je krijgt eerst een viezige massa, dan gaat het klonteren. Zet nu je fornuis laag! Langzaam vormt zich een bal. Op de foto’s hieronder kun je zien hoe dat eruit ziet :
2014-05-18 12.56.452014-05-18 12.57.29
Als je de bal rond kunt rollen in je pan haal je het er uit en stort je het op een vel bakpapier.
Dan het belangrijkste: kneden, kneden, kneden, terwijl het nog heet is. Ik doe dat door het bakpapier heen (maar je kunt het ook met ovenhandschoenen kneden, als het goed is blijft het niet plakken. Als je deeg plakt, kneed er dan wat meer bloem door) en als het iets is afgekoeld kun je het zo nog doorkneden. Door dat kneden vormt zich de speelklei.
2014-05-18 13.00.02
2014-05-18 13.15.03
Hierboven zie je de klei met de munt. Dat kan nog wel een beetje schwung gebruiken! Hieronder zie je de klei met de bloemen erdoor:
2014-05-18 13.34.22
Veel bloemblaadjes zitten nu nog door de klei heen en zijn aan de buitenkant niet te zien. Aan mijn kleuters de eer om het verder te mengen en zich te verbazen over de verschillende kleuren en vormen. En er is altijd ruimte voor meer, dus ik denk dat we de komende week rondom de school nog meer bloemen gaan plukken om erdoor de kneden. Want bloemen heb je nooit genoeg 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation