We zitten in de kring naar de webcam van het ooievaarsnest te kijken. De kinderen zijn verwonderd over dat enorme nest. Hoe zouden de ooievaars dat gemaakt hebben?
Tot onze grote vreugde zien we een van de vogels met een pluk gras landen op het nest om wat kleine reparaties uit te voeren. Of het geheel nog mooier te maken, dat kan ook. Ik heb niet veel verstand van de binnenhuis-architecturale (of buitenhuis?) kwaliteiten van de ooievaar, dus ik houd het maar op reparatiewerkzaamheden.
In elk geval, dat nest intrigeert ons. Hoe blijft dat allemaal aan elkaar zitten?
Ik heb ooit een vogelnest gevonden in mijn tuin. Het lag zomaar op de grond en ik heb het gered, in naam van de wetenschap. Sindsdien kunnen we elk jaar dat nest van dichtbij bekijken, eraan voelen en het besnuffelen:
2014-04-14 08.49.24
De webcam gaat uit, want dit is veel leuker. ‘Het lijkt of al die takjes aan elkaar zijn geplakt!’
‘Kunnen wij dat ook zelf maken?’ vraagt een van de kinderen. Heel toevallig had ik het maken van vogelnestjes al gepland (maar als ze er zelf om vragen is het natuurlijk nog mooier!). Je kunt natuurlijk altijd vogelnesten maken van klei of papier, maar dat doen de vogels ook niet. Wij gebruiken daarom: gras!

Dit heb je nodig:

  • Veel gras. Wij zijn het op het veld gaan plukken, want daar staat het gras lekker hoog. Je hoeft het niet eerst te laten drogen.
  • Kommen. Soepkommen, saladekommen, het kan allemaal. Zorg dat de kom enigszins het formaat en de vorm van een vogelnest heeft, want de kom wordt je ‘mal’.
  • Plasticfolie
  • Een flinke hoeveelheid behangerslijm, of kleuterlijm (van dat aanmaakspul dat je in water moet oplossen).
  • Een ondiepe bak

Dit is geen activiteit die je snel even doet. Het vormen van de nesten is vrij snel gebeurd, maar het duurt een paar dagen om ze helemaal te laten drogen. Mij  houdt dat niet tegen, maar dan weet je het van te voren 🙂

Here we go!
Bekleed de vorm, in dit geval de kom, met plasticfolie. Als het wegschuift kun je de kom wat vochtig maken, dan plakt het plastic er een beetje aan vast.
2014-04-14 11.11.17
Meng een behoorlijke hoop gras in een bak met de aangemaakte lijm. Het mag best nat zijn.
Haal steeds een pluk gras uit de bak en leg die in de kom. 2014-04-14 11.12.12Zorg dat de randen goed bekleed zijn en vergeet de bodem niet. Onze regel is dat je de kom zelf er niet meer tussendoor mag zien.
Druk elke pluk gras goed stevig aan tot je nest dik genoeg is en mooie opstaande randen heeft. Daarna het geheel nog een keer stevig aandrukken en als je dat nodig vindt kun je er nog wat lijm op smeren.
2014-04-14 11.19.07
En dan nu: geduld! Laat het nest een dag (of twee) in het kommetje drogen. Als de bovenkant enigszins droog is kun je het voorzichtig uit de kom tillen en het plastic eraf trekken. Wij hebben onze nesten toen op een vuilniszak verder laten drogen. Sommigen moet je tussendoor ondersteboven leggen, zodat het vocht er overal goed uit kan. Anders heb je kans op schimmelvorming en gaat het naar kuilgras ruiken. Mocht dat toch gebeuren, geen nood. Zodra alles goed gedroogd is zal de geur verdwijnen. Het is eigenlijk net als bij papier-mache: zorg dat het aan alle kanten de kans krijgt om te drogen.
2014-04-23 16.46.19
Zeg nou zelf: dat is toch nét echt?

We zijn momenteel bezig met het maken van vogels voor in de nesten. Die maken we van klei, uit één stuk (anders breken er stukken af). Sommige kleuters maken ook eitjes en een paar vogels krijgen er een kuiken bij!
2014-04-23 10.40.18
Dit is een vrij grote opdracht, maar zeker de moeite waard. Ook de jongere kleuters kunnen er prima mee uit de voeten.
De kinderen vinden het prachtig en genieten van elk stukje dat ze verder komen naar het eindresultaat. En zeg nou zelf, is dat niet prachtig?
2014-05-13 15.50.04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation