Vrijwel iedereen kent Vos en Haas en heeft genoten van hun avonturen. Nu zijn er nieuwe leesboeken van Vos en Haas, speciaal voor beginnende lezers: Leren Lezen met Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede! De boeken zijn ingedeeld in drie niveaus, die genoemd zijn naar de karakters uit de boeken: Uil, Vos en Haas. De Uil-boeken zijn bedoeld voor AVI-start tot M3, die van Vos gaan van M3 tot E3 en Haas leest met je mee van E3 tot M4. Ook de Belgische niveaus staan erbij vermeld.
2014-04-12 13.23.06
Deze twee boeken gaan van AVI-start tot M3.
Wat ik heel leuk vind aan deze boekjes is dat het een echt verhaal is, waarin ook daadwerkelijk wat gebeurt. De schrijfster, Sylvia Vanden Heede, weet met weinig woorden toch een interessant verhaal neer te zetten dat voor jonge kinderen goed te begrijpen is.
In ‘De boom van Uil’ draait het om Uil die verliefd is op Pluim, een eekhoorndame uit de stad. Hij wil haar een noot sturen en vraagt aan Haas en Vos om hem te helpen. Haas heeft er geen zin in, zij vindt Pluim maar een ‘nuf’.
Vos wil wel helpen, want hij heeft zelf een oogje op Pluim. Er ontstaat wat rivaliteit tussen de beide heren en Haas moet er aan te pas komen om de boel te sussen. Uiteindelijk komen ze er samen achter dat de noot eigenlijk een eikel is (en wat Uil betreft is Vos zelf een eikel, waar ik heel hard om moest lachen :-)) en dat er uit één eikel een groot bos kan groeien. Pluim krijgt dus een bijzonder cadeau: een heel bos!

In ‘Uil is een kok’ verwacht Haas visite van Uil. Maar er is een probleem, want Haas heeft helemaal geen eten in huis en een gast behoort toch taart te krijgen! Geen taart voor Uil, dat vindt Haas niet erg gastvrij.
Vos en Haas besluiten om gauw bij Uil op visite te gaan. Uil kan vast wel een taart bakken. ‘Voor ons. Want wij zijn gasten, en gasten zet je taart voor.’ Probleem opgelost. Dit hele boek staat in het teken van kokkerellen en aan het eind staan nog een paar echte recepten. Minpuntje van die recepten is dat die niet op het AVI-niveau zijn geschreven, waardoor kinderen deze recepten niet zelfstandig kunnen maken Een simpeler taalgebruik met ondersteunende illustraties was een waardevolle aanvulling geweest. Dat neemt niet weg dat ik Leren Lezen met Vos en Haas erg leuk vindt!
De humor in deze boeken is prachtig. Voor kinderen zijn de grapjes misschien niet meteen duidelijk (en dat doet niets aan de verhaalbeleving af), maar voor volwassenen is er genoeg te lachen.
2014-04-12 14.06.10De tekeningen in de boeken zijn kleurrijk en tegelijkertijd vrij simpel. Er is een duidelijk verband tussen de tekst en de illustraties, waardoor het een mooi geheel vormt.
De tekst is wel wat aan de moeilijke kant. Startende lezers hebben er waarschijnlijk wat hulp bij nodig, maar daar staat tegenover dat ze wel worden uitgedaagd om steeds hun grens te verleggen. De zone van de naaste ontwikkeling, ons allen welbekend 😉
Mocht je nog boeken zoeken voor de beginnende lezers, overweeg dan deze serie. Echte boeken met echte verhaallijnen, maar dan voor jonge kinderen.

Leren lezen met Vos en Haas door Sylvia Vanden Heede, uitgeverij Lannoo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation