Tijdens mijn workshops bij de Kleuterleerkrachten-inspiratiedag voor Kleuteruniversiteit was er veel belangstelling voor dit simpele, maar leuke projectje. Daarom nu, op veler verzoek: het recept voor foamverf, ook wel bekend als Puffy Paint!
Heel erg leuk om paaseieren of lentebloemen mee te maken, of om gewoon heerlijk mee te experimenteren. Hieronder zie je mijn persoonlijke creatie. Ik ben bereid om te exposeren. Geïnteresseerde kunstgalerieën kunnen me per mail bereiken.
2014-03-30 19.11.31Daar gaat íe!
Het originele recept vond ik op de website van Fun At Home With Kids.
De verhoudingen:
1 kop bloem
Halve kop zout
1 kop water
Flinke theelepel Bakpoeder
Ecoline of voedingskleurstof
Karton (kan ook van een cornflakes/rijstverpakking of iets dergelijks zijn)
Ziplockzakjes om je verf in te mengen, of een grote kom
Magnetron (ja, echt!)

Je hebt nu twee opties.
Optie 1:
Doe je ingrediënten, met een beetje ecoline, in een ziplockzakje. Sluit de rits en laat een kind de inhoud zachtjes kneden door in het zakje te knijpen en de inhoud zo te mengen. Je hebt de structuur van dik pannenkoekbeslag nodig: enigszins vloeibaar, maar niet zoveel dat het alle kanten op loopt. Zorg dat er zo weinig mogelijk klontjes in zitten.
Knip een klein hoekje van het zakje af, zodat er een spuitzak ontstaat waarmee de verf op het karton gespoten kan worden.
* Klaar met het kunstwerk? Leg het geheel ongeveer een halve minuut in de magnetron. Je ziet de verf nu omhoog komen en twee keer in volume toenemen. Geen nood, er ontstaat geen brand 🙂  De verf is vrijwel droog als het uit de magnetron komt.

Optie 2:
Meng de ingrediënten, behalve de ecoline, in een kom. Verdeel je ‘beslag’ nu over een aantal bakjes ( of een muffinvorm) en roer dan de kleurstof erdoor. Zo krijg je in één keer meerdere kleuren.
De kinderen kunnen nu met kwasten aan de slag om hun kunstwerk op het karton te schilderen. Volg daarna de magnetronstap hierboven bij *.

Je kunt dus zelf beslissen of je met kwasten of een spuitzak aan de slag wilt. Je kunt er ook voor kiezen om de verschillende kleuren in sausflessen (knijpflessen) te gieten en de verf daarmee op het karton te laten spuiten.
Alle manieren zijn prima. Veel schilderplezier!

2 Thoughts on “Puffy Paint

  1. Ziet er superleuk uit! Ga het zeker een keer proberen!

  2. veerle on 29 november 2015 at 16:25 said:

    super!!! uitgeprobeerd en echt tof resultaat!

    dit ga ik vaker gebruiken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation