Tijd voor een nieuw materiaal voor sensopathisch spel: zandslijm!
Een artikel uit HJK over sensopatisch spel vind je hier, voor wie meer achtergrondinformatie zoekt over het belang van deze spelvorm. Zeker het lezen waard!2014-03-21 12.23.55Het basisrecept lijkt erg op dat van winterslijm, maar voor deze heb ik transparante lijm gebruikt in plaats van witte. De reden? De witte lijm was op.
Dus mocht je dit willen maken, je kunt beide soorten gebruiken. De transparante lijm geeft wel een wat plakkeriger eindresultaat, maar na wat extra kneden ben ik er prima tevreden over.
Om deze, en veel andere, speelrecepten te maken, zijn deze maatschepjes eigenlijk onmisbaar:
food3_zpsa32e6db4Je koopt ze voor een paar euro bij AH en ik gebruik ze overal voor.
Op de schepjes staan de engelse maten in cups, eetlepels en theelepels aangegeven en daarmee zorg je in alle recepten voor de juiste verhoudingen. In de meeste van mijn recepten gebruik ik dus deze maateenheden. Kun je echt niet aan deze prachtige schepjes komen (ik heb begrepen dat ze in België lastig te krijgen zijn), kijk dan hier voor een omrekentabel.
Het originele recept vond ik op de site van Growing a Jeweled Rose.
Je hebt nodig:

  • 3/4 (driekwart) theelepel Borax. Ik kocht het bij de DA-drogist. Het staat niet in de winkel maar ze kunnen het wel voor je bestellen, kost ongeveer 10 euro voor een kilo. Met die kilo kun je jaren vooruit.
    (Borax zelf uit de buurt van kinderen bewaren!
    In dit recept zit maar een heel klein beetje en het is ook nog eens sterk verdund dus kan het geen kwaad om mee te spelen. Mijn kleuters weten dat ze dit niet moeten eten, maar met peuters is supervisie aan te raden. Voor de zekerheid heb ik mijn slijm gemaakt zonder de kinderen erbij.)
  • Heel warm of heet water, ongeveer een liter
  • 2 cups schoollijm (witte knutsellijm of transparante alleslijm)
  • Een paar koppen zandbakzand of ander wit zand
  • Twee mengkommen, een grote en een kleine

In de kleine kom: los de Borax op in 1 +1/3 cups heet water.
In de grote kom: meng 2 cups schoollijm met 1,5 cup heet water.

Doe de Boraxoplossing in de grote kom bij je lijm/watermengsel en begin meteen met roeren. Na een tijdje wordt de massa vaster en rubberachtig. Nu kun je het verder met je handen kneden. Als de slijm zich begint te vormen kun je schep voor schep het zand erbij voegen. In mijn versie gingen zeker twee mokken, maar meer of minder kan ook. Je kunt ook nog zand toevoegen als je slijm klaar is (gewoon goed erdoor kneden tot het opgenomen is).
2014-03-21 12.23.45
Het verschil met de Sneeuwslijmversie is dat die steviger aanvoelt. Deze loopt gemakkelijker uit en ik vind dat juist het leuke aan dit spul. Ik gooide het in een (iets te kleine) kom, kwam een minuut later terug en zag dat het over de randen van de kom kroop. In het Engels heet dat ‘oozing’ en dat is het perfecte woord 🙂
Het blijft niet aan gladde oppervlakken plakken dus je tafel blijft mooi schoon. Het blijft wel aan kleding hangen. Een kliederschort is geen overbodige luxe.
Ik moet erbij zeggen dat ik wat vlekken op mijn shirt had na het kneden van het slijm, maar met een microvezeldoekje en een beetje warm water was het er zó weer af. 2014-03-21 12.24.37Je hebt wel kans dat het aan kleine kleuterhanden blijft kleven. Aan mijn handen bleef het niet plakken en aan de kleine handen van één van mijn testpersonen uit groep 3 ook niet. Bij twee andere groep 3-ers dan weer wel. Houd voor de zekerheid een emmer warme sop in de buurt, dan zit je altijd goed.
Het kost je ongeveer tien minuten om dit heerlijke kliederspul te maken en je kunt het, in een afgesloten bak, wekenlang bewaren. Geweldig voor in de lente of de zomer, of in een thema over Dinosaurussen of Lekker Vies. Mogelijkheden genoeg!
Veel speelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation