Vanmiddag hebben we ‘bellen gebloosd’. Ik bloos bellen, jij bloost bellen, wij bleesden bellen.

Ik zag ooit ergens op internet dat je goede bellen kunt blazen met water, afwasmiddel en Cornsyrup. Er zijn heel veel recepten voor ‘bellenblaas’. Je vindt er hier een heleboel.
Vanmiddag voel ik me belblazerig. Daarom trek ik mijn wegwerpsoepkommen tevoorschijn en tover ik een fles afwasmiddel en een fles Cornsyrup uit de gootsteenkast. Ik heb die dingen echt op school in mijn kast staan, ja. Geen commentaar.
Ik mik een scheut afwasmiddel en cornsyrup in een lege badschuimfles en meng er een plens water doorheen. De verhoudingen die ik gebruikt heb kan ik je niet geven, want ik heb het zomaar bij elkaar gegooid. Er kan eigenlijk niet zoveel verkeerd mee gaan. Je kunt ook gewoon water en afwasmiddel gebruiken en sommige mensen doen er glycerine door (maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd).

Eigenlijk kun je overal bellen mee blazen, zolang er maar lucht doorheen kan. Onthoud dat.
Je. Kunt. Overal. Bellen. Mee. Blazen.
En het leven als leerkracht wordt ineens een stuk leuker 🙂
Wij blazen bellen met kartonnen kokers. Ze lijken op toiletrollen, maar deze zijn dikker en kunnen dus beter tegen water. Je kunt ook waterflesjes gebruiken waarvan de bodem eraf is gehaald (die doen we de volgende keer, want ik heb een heel arsenaal van die dingen). Ik heb ook een bel geblazen met een Yakultflesje zonder bodem, gaat ook prima, en je kunt ook een stuk ijzerdraad of pijpenrager in een cirkel buigen. Zoals ik al zei: zolang er lucht doorheen kan is het prima!
2014-02-24 13.21.12
Buiten zet ik een paar soepkommen op de grond en giet in elke kom een bodempje sop.
De kinderen dopen hun rolletje in een soepkom en bekijken of er een ‘raampje’ aan het uiteinde van hun rol zit. Dan blazen ze er voorzichtig doorheen. Het vergt even wat oefening, want de normale bellenblaasgaten zijn natuurlijk veel kleiner, maar al gauw krijgen de meeste kleuters de smaak te pakken en vliegen de bellen me om de oren.
Hieronder zie je een bel vliegen vlakbij Tim’s gezicht:
2014-02-24 13.13.48We vermaken ons een hele tijd met onze bubbelbellen!
Het waait behoorlijk en een aantal kleuters ontdekt dat de wind ook bellen kan blazen. Ze houden hun koker in de wind en genieten van hun ‘bellenkanon’. Intussen leren we over windrichting en windkracht, want niet elke windvlaag blaast een bel en het lukt alleen als je met je rug tegen de wind in gaan staan.
2014-02-24 13.14.42
De volgende keer gaan we hiermee verder, maar dan met waterflessen zonder bodem. Die zijn ook voor de jongere kinderen goed vast te houden. En wat dacht je van deze?
Met wat simpele dingen kun je de buitenspeeltijd weer eens anders inrichten. Kost bijna niks (daar houden we van) en de kinderen vinden het prachtig. Tip voor de komende lente!

2 Thoughts on “Bellen blazen

  1. Anneke on 14 mei 2014 at 19:47 said:

    Waar koop je Cornsyrup en wat doet het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation