Een tijd geleden maakten we afdrukken met scheerschuim. Als je het schuim wat dunner uitsmeert en er met je vinger een tekening in maakt, kun je er een vel papier op drukken en op die manier je tekening op het papier overbrengen.
Vanmorgen zit ik aan mijn ontbijt en bedenk ik dat het dan ook andersom zou moeten kunnen werken: als je op een glad oppervlak verf uitsmeert en er een tekening in maakt, zou je het dus in kleur op papier moeten kunnen afdrukken. Dus in plaats van het papier op de tekening te drukken, druk je de tekening op het papier.
Klinkt natuurlijk heel vanzelfsprekend, maar om 6:45u is het een behoorlijke openbaring, dankuwel.

Waarop kunnen we de verf smeren en de tekening maken? Jullie kennen me, ik gebruik altijd wat ik heb liggen. In dit geval zijn dat zes deksels van ijsdozen. Ijsdoosdeksels. Ik weet niet of het een woord is, maar dat zou wel moeten. Ik stuur het in naar Van Dale, voor de herziene editie van het woordenboek. Ijsdoosdeksels. Het klinkt goed.

Je hebt dus nodig:
– Zes, of meer/minder ijsdoosdeksels (of andere gladde, platte oppervlakken die een werkbaar formaat zijn voor kleuterhanden én randjes hebben om ze vast te houden)
– Verf in evenveel kleuren als je deksels hebt
– Kwasten, bij voorkeur brede exemplaren
– Schilderpapier
– Iets om je verf in te doen, ik gebruik hiervoor plastic wegwerpsoepkommen, maar je kunt ook een eierdoos pakken. En voor de duidelijkheid: mijn soepkommen zijn netjes uitgewassen en klaar voor hergebruik. Er is tenslotte al afval genoeg.

Here we go!

 1. Zet in elk verfbakje een brede kwast.
 2. Smeer een veeg verf op de deksels, één kleur per deksel, zodat de kinderen weten welke deksel en kwast bij elkaar horen. Zo komen de kleuren niet door elkaar en krijg je het mooiste resultaat.
  2014-02-20 10.27.15
 3. Laat de kinderen een kleur kiezen om mee te beginnen. Ze smeren de verf in lange halen op de onderkant van het deksel. We pakken de onderkant, want de bovenkant heeft vaak ribbels aan de zijkant en kun je dus niet vlak op het papier drukken. Let op: goed en gelijkmatig uitsmeren.
 4. Ze tekenen met hun vingers een afbeelding in de verf. Kinderen die niet van kliederen houden kunnen hiervoor een aparte kwast gebruiken.
  2014-02-20 10.29.59
 5. Laat de kleuter het deksel aan de randen optillen, een plaats op het papier kiezen en het deksel voorzichtig op het papier leggen. Daarna even aandrukken, maar niet met het hele gewicht erop want dan kan het gaan verschuiven.
  2014-02-20 10.37.09
 6. De kinderen kunnen op deze manier zelf verder gaan. Ook jongere kleuters kunnen dit prima zelf.

2014-02-20 10.38.01

2014-02-20 11.44.20
Tijdens deze activiteit leren de kleuters om na te denken over vlakverdeling (want waar maak je de afdruk en heb je dan nog ruimte voor de rest), ze leren met elkaar te overleggen (welke kleur heb jij nu nodig? Dan neem ik die andere), doen kennis op over kleur en het mengen daarvan, oefenen hun fijne motoriek en maken daarbij schitterende werkstukken.
Daarnaast leren ze ook hun eigen keuzes te maken, want wil ik twee kleuren over elkaar heen en ga ik voor kleureffect, of wil ik dat mijn tekening juist goed te zien is en kies ik daarom voor één kleur?

Mijn kleuters vinden het geweldig, ijsdoosdekseldrukken. En zeg nou zelf, de resultaten zijn toch prachtig?

One Thought on “Ijsdoosdekseldrukken

 1. Hanne on 20 februari 2014 at 19:20 said:

  Ik kijk altijd uit naar een nieuwe post op je blog.
  Geweldig om te lezen wat je allemaal met je kleuters doet!
  Ik kan alleen maar denken: Hopelijk word ik later ook zo een geweldige juf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation