Waarom je dit boek in je klas moet hebben?
Omdat het ‘de poep- en piesprinses’ heet. Punt.
poep-en-piesprinsesElk kind gaat door een vieze woorden-fase en met dit prachtige boek kunnen de kleuters zich helemaal uitleven. De kinderen van mijn kleutergroep krijgen er geen genoeg van.
De pret begint al op de eerste bladzijde tijdens het koninklijke ochtendritueel, als prinses Antoinette wakker wordt en vervolgens zo’n harde ‘knalscheet’ laat dat het kamermeisje het dienblad op de grond laat vallen. Om het effect nog groter te maken wappert de prinses nog even haar deken op en neer. Zelfs haar knuffelbeer is er van onder de indruk.

Bij het tandenpoetsen galmt er een knoeperd van een boer door de badkamer. Prinses Antoinette is er ontzettend trots op en geeft zichzelf tien punten (op dit punt aangekomen liggen mijn kleuters al slap van het lachen op de grond). Maar ojee, paniek! De prinses moet heel nodig naar de wc…maar alle toiletten zijn bezet. Er zit niets anders op dan naar het koninklijke toilet te gaan, waar koning Karel zijn krantje zit te lezen. En als Antoinette dan door het kasteel gilt dat ze ‘heel nodig moet kakken’ en de koning van schrik met zijn koninklijke bips door de mahoniehouten wc-bril zakt (en daarbij ook zijn krant in twee stukken scheurt) plassen mijn kleuters bijna zelf in hun broek, zo hard gieren ze het uit.
De koning en koningin doen er alles aan om de prinses te laten stoppen met haar vieze woorden, scheten en boeren. Het halve koninkrijk komt opdraven om hulp te bieden, maar uiteindelijk komt de oplossing uit een onverwachte hoek.

‘De poep- en piesprinses’ is een vrolijk, kleurrijk boek. De illustraties zijn duidelijk en door de zachte rustige kleuren is het contrast met al die kak en poep des te groter (en grappiger).
Wat ik erg kan waarderen is het bloemrijke taalgebruik. Geen simpele kleutertaal deze keer, hoewel het voor hen toch goed te begrijpen is, maar veel kansen voor het uitbreiden van de woordenschat: Koning Karel fluistert door het sleutelgat en probeert zijn billen uit de wc-bril te wringen, terwijl koningin Caroline jam op haar croissantje smeert. Dit boek is daarom bij uitstek geschikt om elke dag een stukje uit voor te lezen, zodat de woorden voldoende verduidelijkt kunnen worden en je ze gedurende de dag extra kunt herhalen.
Een echte aanrader!
Je koopt dit geweldige boek hier!

One Thought on “Review: De poep- en piesprinses (Pimm van Hest en Elena Temporin)

 1. Dankje Henrike,

  voor je dolenthousiaste, superleuke en mooie recensie van “De Poep- en Piesprinses”.
  Het is bijzonder om te lezen en te merken dat het boek nog steeds zulke leuke reacties oproept bij juffen, meesters én kinderen.
  Als ik het zelf voorlees repeteer ik ook altijd een paar keer HARDOP het scheldkwartiertje met de kinderen in de klas: ook succes verzekerd!
  Henrike, nogmaals dank, voor de recensie, maar ook voor het aanbieden van verhalen aan kinderen!!
  Succes met de klas en de kidzz,

  PiMM van Hest
  (schrijver van ‘De PPP’ – http://www.pimmvanhest.nl )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation