Aan de kant, varkentjes, deze keer is het de beurt aan de dino’s om in de modder te spelen!
Omdat ik verwacht dat dit een populaire activiteit zal worden, bereid ik twee modderstations voor zodat er veel kinderen tegelijk mee kunnen spelen.Om de modder te maken gebruik ik het recept voor goop, aangevuld met wat bruine verf voor de modderkleur. Er had van mij meer verf in gemogen, maar de kleuters vonden het prima zo. En de klant is koning.
2014-02-10 10.42.50Goop is niets meer dan maizena en water, door elkaar geroerd.
Je neemt een doosje maïzena en giet daar steeds een kopje water bij. Dit roer je door, zo goed als het gaat, want de maïzena geeft wel behoorlijk weerstand 🙂 Voeg zoveel water toe dat er geen maïzenapoeder meer boven het water uit steekt. Het is een bijzonder goedje, dat goop. Je kunt het kneden, maar als je er geen druk op uitoefent druipt het zó langs je vingers heen.
Ik meng het in een groene lade, maar je kunt elke ondiepe bak gebruiken zolang hij niet té groot is, want dan heb je heel veel maïzena nodig. (Het kan waarschijnlijk ook met andere soorten bindmiddel, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.) Als het teveel ‘druipt’ en vrijwel geen vaste vorm aanneemt zit er teveel water bij. Beetje maïzena extra erbij doen en klaar!
2014-02-10 10.37.06Voor deze opstelling gebruik ik een lekbak, een containerzak (aan de onderkant opengeknipt zodat er een soort buis ontstaat, een groene lade, goop, een paar dino’s (de soort zonder gaten, want goop krijg je daar niet meer uit!) en een kudde enthousiaste kleuters.
Ik trek de containerzak over de lekbak heen, zodat die helemaal bedekt is. Daarin komt de lade met goop. Goop is geweldig, maar omdat het zo druipt zit je lokaal binnen vijf minuten onder de rommel als je geen antiknoei-voorzorgen neemt. Dus vandaar: een kleine bak om te spelen en de grote bak om verdwaalde druppels op te vangen.
De dino’s hebben een uur lang in de modder gespeeld. Ze zijn ondergedoken, hebben voetsporen gemaakt die meteen weer volliepen, deden een potje modderworstelen en zochten naar voedsel.
Onnodig om te vermelden dat hier enorm veel taal/woordenschat aan te pas komt (maar ik zeg het toch maar even). Ook de sensorische ervaring is prettig. Goop voelt een beetje warm aan. Daarnaast voelt het zacht en is het gemakkelijk af te wassen.
Lekkere kliederboel 😉
2014-02-10 10.42.50
Er worden handenvol goop opgeschept en uitgedrupt. ‘Eehhhh kijk hier! Het zijn slierten!’
2014-02-10 10.53.48
Deze krijgt een douche. Hij kijkt niet blij. Maar ik weet niet veel van de gezichtsuitdrukkingen van de hedendaagse dino. Misschien is het een introvert exemplaar.

Na een hele tijd kliederen ruimen we de hele boel weer op. Ik poets zelf gauw de zijkanten van de lades af (gaat prima met een papieren doekje) en zet ze op het aanrecht. Met een beetje geluk kunnen we het nog één of twee dagen gebruiken. Zodra het water eruit verdampt wordt het vrij hard, dus het is afwachten hoe lang het goed blijft. Dan gooien we alle dino’s in een bak met sop en gaan de kinderen aan de slag om ze af te wassen. Ik haal intussen de containerzakken van de lekbakken af en mik ze in de prullenbak. Lekbak schoon.
Helemaal prima. De kleuters vermaken zich nog even met de dino’s in het sop en ruimen daarna alles netjes op. Afdrogen, vloer schoonmaken, restjes opvegen…ze draaien er hun hand niet meer voor om! Het kost ons vijf minuten om alles klaar te krijgen en dat is te doen, toch?
2014-02-10 10.38.29Het lijkt maar een klein bakje op deze foto, maar geloof me: het is echt genoeg voor drie of vier kinderen om mee te spelen. Echt een keer proberen hoor! Doen hè?

One Thought on “Dino’s in de modder

  1. Liesbeth on 10 februari 2014 at 21:05 said:

    oh wat leuk !! heerlijk, dit ga ik morgen proberen, ik ben benieuwd naar de reacties van de kinderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation