Omdat de winter er langzaam aan komt, maar nog nét niet gearriveerd is, gaan we vandaag nog even snel tulpenbollen planten in het bos.
Vanmiddag trekken we er met zijn allen op uit, gewapend met schepjes en een grote zak tulpenbollen (gekregen van de hubs!). Links en rechts wat modderplassen ontwijkend (maar niet allemaal, want waar hebben we die laarzen anders voor :-)) wandelen we naar ons stukje bos. Onderweg krijgen we te maken met onverwachte natte sokken (‘juf, mijn laars lekt!’), valt er iemand bijna languit in een plas maar toch niet helemaal en dreigt er gevaar voor vastgezogen laarzen. Het is allerminst een saaie wandeling.
Eenmaal in het bos nemen we een kijkje bij de vetbollen die we daar een tijd geleden hebben opgehangen. Zouden de vogels ze lekker hebben gevonden?
Nou, kijk zelf maar:
2014-01-28 13.27.16
Er hangen nog een paar kleine stukjes aan, maar het meeste is opgegeten.De kleuters zijn trots op zichzelf. ‘Er vliegen nu een paar hele dikke vogels rond, want ze hebben heel veel gegeten!’
Ik trek de zak tulpenbollen tevoorschijn. Elk kind krijgt er ééntje om te planten. ‘Een gat maken, ongeveer zo diep dat je wijsvinger er in past,’ zijn mijn instructies.
2014-01-28 13.22.37
De kinderen bedenken zelf al dat er niet genoeg schepjes zijn voor iedereen, dus spreken ze onderling af dat je een bol mag planten en je daarna je schep aan een ander geeft.
Het valt niet mee, graven in de bosbodem. Er groeien veel wortels en we moeten al die bladeren aan de kant schuiven. De kleuters helpen elkaar met het planten van de bolletjes en na een kwartiertje zitten er een heleboel in de grond.
2014-01-28 13.25.51
Als alle plantwerkzaamheden zijn afgerond scharrelen de kinderen nog wat rond. Er wordt met stokken in de modder geroerd ( ‘moddersoep!’), we gaan op tijgerjacht en onderzoeken holtes in de bomen. Het bos is inmiddels bekend terrein voor mijn groep en iedereen blijft dan ook netjes binnen het afgesproken gebied.
Eenmaal terug in de klas besluiten de kleuters dat we in maart weer moeten gaan kijken of de tulpen al gegroeid zijn. ‘Want nu gaan ze eerst slapen, in de winter. Lekker warm in hun holletje. Dat zou ik ook wel willen, heel de winter slapen. Dan was ik ook een bloembol en groeiden er daarna bloemetjes uit mijn oren!’
Slaap maar lekker, kleine tulpenbollen. We zien jullie hopelijk in de lente weer!

One Thought on “Tulpenbollen in het bos

  1. Liesbeth Janssen on 28 januari 2014 at 20:33 said:

    Wat ben je toch een topjuf! De kinderen hebben weer een super dag gehad. Dat wordt nog afkicken volgend jaar in groep 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation