Hoewel het buiten nog allesbehalve winter is, hebben we in onze klas een nieuw goedje om mee te spelen: Sneeuwdeeg!
We hebben het natuurlijk nu niet over sneeuw, maar ik had dit een tijdje geleden gemaakt voor een workshop die ik gaf en het is té leuk om niets mee te doen. Daarom val ik voor deze keer van mijn geloof en spelen we met ‘sneeuw’ terwijl het buiten 12 graden is.2014-01-06 11.17.41Je hebt nodig: Bloem en baby-olie, dat is alles!
In het recept van Kiwicrate.com worden twee koppen bloem met 1/4 kop babyolie vermengd. Voor de hoeveelheid die je op de foto ziet heb ik niet alles zo netjes afgemeten, want de exacte verhoudingen maken niet heel veel uit.
Ik heb een kilo bloem gebruikt en daar ongeveer een halve fles baby-olie door gewerkt (100-150 ml). Je voelt vanzelf of het de goede textuur heeft, want dan is het kneedbaar en voelt het niet vochtig aan. Het is een prettige sensorische ervaring door de zachte textuur van de bloem in combinatie met de geur van de baby-olie. Je kunt er ook een paar druppels lavendelolie door mengen voor een meer rustgevende werking, of eucalyptusolie als veel kinderen verkouden zijn.

Met dit heerlijke materiaal trainen de kinderen de spieren in hun handen die nodig zijn voor het leren schrijven. Ze kunnen afdrukken maken, de ‘sneeuw’ plat drukken en laten verkruimelen.
Afhankelijk van het leerdoel waaraan je werkt kun je eventueel aanvullende materialen toevoegen. Alles wat afwasbaar is kun je gebruiken!
De spelmogelijkheden zijn uit te breiden met zandvormpjes, auto’s, takjes, stenen, kurken enzovoorts. Er kan zelfs een winterlandschap mee gemaakt worden met ijsberen en pinguïns, of bij het thema ‘tijd’ kun je het gebruiken voor de ijstijd. En dat voor een paar euro 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation