Er zijn op internet veel recepten te vinden voor allerlei soorten slijm.
Je hebt voor de meeste wel Borax nodig, wat het voor hele kleine kinderen niet zo geschikt maakt. Mijn kleuters zijn intussen zo gewend aan het werken met slijm, prut, troep en blubber dat zij er goed mee om kunnen gaan (en het niet in hun mond stoppen).

Ingrediënten:

 • Mix in een grote mengkom :2 cups (1cup is 2,84 dl) witte lijm, gewone schoollijm werkt prima en anderhalve cup heet water. Voeg eventueel glitters toe. Ik deed er een paar druppels eucalyptusolie bij, maar zonder dat gaat het ook prima.
 • In een andere kom meng je driekwart theelepel Borax en één en een derde cup heet water.

Borax kun je bestellen bij de drogist (de mijne komt van DA, 10 euro per kilo en daar doe je jaren mee). Voor het afmeten van hoeveelheden zijn de maatschepjes van bv Albert Heijn zeer aan te raden. Ik gebruik ze zowat overal voor, onder andere voor mijn speelklei. Zeker als je veel met Engelse recepten werkt zijn deze een aanrader. Deze maatschepjes zijn in diverse winkels, o.a. Ikea, te koop. Dan weet je zeker dat je de juiste hoeveelheden gebruikt, want op de schepjes staan de cups, halve cups etc. precies aangegeven.

Doe het water/boraxmengsel bij de inhoud van de grote mengkom en roer het door elkaar. Je ziet nu dat het geheel dikker wordt.
2014-01-03 13.56.35Kneed het geheel met je handen een paar minuten goed door. In het begin voelt het nog nat en plakkerig, maar hoe langer je kneedt, hoe beter het slijm vormt. Na een tijdje ziet het er zo uit:
2014-01-03 13.56.52En na een paar minuten heb je een prachtige klodder slijm en zijn de zijkanten van je mengkom schoon.
2014-01-03 13.58.00Je kunt het een paar weken bewaren in een afgesloten plastic zak. Maar geloof me: je wilt er eerst zelf een tijd mee spelen 🙂
Leg het in de koelkast zodat het lekker koud wordt, dan past het goed in elk winterthema.2014-01-03 14.01.00
Je kunt met slijm o.a. werken aan de sensorische integratie.
Als je het met de kinderen samen maakt werk je aan een van de techniekdoelen, namelijk het mengen/bewerken van verschillende ingrediënten tot een nieuwe substantie.
Verder prikkelt het de fantasie van de kleuters enorm, vooral het ‘druipeffect’ vinden ze fascinerend. Je kunt afdrukken maken in het slijm en zien hoe de holtes langzaam dichtlopen, sneeuwpoppen maken die in elkaar ‘smelten’ enzovoorts.
Ook rekenbegrippen als lang/kort en licht/zwaar kunnen met dit materiaal aangeboden worden. Er kan wereldspelmateriaal aan toegevoegd worden zodat de kinderen hun eigen verhalen ermee uit kunnen spelen. Mogelijkheden te over!
Het originele recept van Growing a Jeweled Rose vind je hier!

15 Thoughts on “(Sneeuw)slijm

 1. en wat ga je er dan mee doen……..????

 2. Growing a Jeweled Rose is zo’n leuke blog! Ik kende dit recept inderdaad al van daar. Kinderen vinden dit heerlijk om mee te werken! Leuk dat jij het ook deelt.

 3. jana on 4 januari 2014 at 11:29 said:

  Ik zou dit recept willen gebruiken om spoken door de kleuters te laten maken. Kan je het laten drogen aan de lucht of blijft het slijmerig? Alvast bedankt om het recept te delen!

  • Hoi! Dat weet ik eerlijk gezegd niet…Je zou het even moeten proberen. Echt boetseren is met dit goedje wel lastig, omdat het steeds in elkaar zakt 🙂

   • jana on 18 januari 2014 at 18:53 said:

    Het ‘spookslijm’ is in mijn stageklas zorgvuldig uitgetest en goedgekeurd. Het is fantastisch om de kleuters er mee bezig te zien. En ik kon er zelf ook niet afblijven. Bedankt om zo’n simpel meer leuk recept te delen!

    PS. het laten opdragen lukt niet, je krijgt een doorzichtig verschrompeld scharminkel, ‘vers’ is het veel leuker 🙂

 4. Linda on 13 januari 2015 at 18:55 said:

  Hallo Henrike,

  Met plezier lees ik altijd over je activiteiten, het inspireert om zelf ook aan de slag te gaan met ‘prut’ .
  Deze week wil ik met een aantal kleuters het sneeuwslijm maken. Daarvoor heb ik Borax nodig. voor welke activiteiten gebruik jij borax nog meer?

  • Hoi Linda!
   Ik heb het momenteel enkel in huis om slijm te maken, maar het schijnt dat je er ook kristallen mee kunt laten groeien. Je zou eens op Pinterest kunnen snuffelen of daar nog ideetjes op staan 🙂
   Succes!

  • Vivian on 26 januari 2015 at 10:58 said:

   Hoi Hendrike,

   waar koop jij Borax? Weet je een winkel hiervoor?
   En als je het via internet besteld, mag ik de webshop dan weten want de verzendkosten zijn overal behoorlijk hoog.
   Dankjwel alvast!

   Groetjes, Vivian

 5. Is borax gelijk aan bleekpoeder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation