UPDATE: Ellen Hoo maakte een receptkaart met plaatjes bij onderstaande post! Je download hem via deze link: Recept vetbollen.

Een paar jaar geleden maakte ik met mijn kleutergroep vetbollen. Dat was eens, maar nooit meer. Het frituurvet wilde niet smelten, daarna werd het veel te heet…kortom een grote bak ellende, de halve klas onder het vet en ik moest alles zelf doen, want kleuters en heet vet is geen goede combinatie. Ik nam me voor om dat nooit meer zo te doen.
Tot ik op internet dit recept tegen kwam. Vetbollen zonder frituurvet, halleluja!
Ik heb het originele recept een beetje aangepast.

Dit heb je nodig voor ongeveer zes bollen:

 • Een pakje gelatine (6 blaadjes)
 • Een kopje koud water
 • Een kopje warm water
 • Een kop bloem of meel
 • Vier koppen vogelzaad
 • Vormpjes of (zoals ik deed) een muffinvorm
 • Eetstokje of satéprikker
 • Mengkom
 • Lepel of spatel
 • Touw
 1. Laat de gelatine een paar minuten weken in het koude water. Knijp de gelatine goed uit.
 2. Los de gelatine op in het hete water en giet het daarna in de mengkom.
 3. Meng er het vogelzaad doorheen, zodat de zaden vochtig worden.
 4. Roer er de bloem doorheen. Je mengsel is nu klaar.

2014-01-03 13.12.41Ik gebruik altijd wat ik toevallig in de buurt heb, dus in plaats van gewone vormpjes pak ik een muffinvorm waarmee ik de vetbollen maak.2014-01-03 13.15.35Druk het flink aan, eventueel met een prachtige juffenmok zoals ik hieronder laat zien 🙂
2014-01-03 13.21.04Prik met een satéprikker of eetstokje een gat in de vetbollen, zodat je er later een touwtje doorheen kunt halen.2014-01-03 13.21.56Laat het nu ongeveer anderhalf uur in de vorm drogen.2014-01-03 13.22.53Haal de bollen (nou ja, schijven eigenlijk) uit de vorm, prik indien nodig de gaten nog een keer door en laat alles op een vel papier helemaal drogen.
Als je ze in de klas maakt zijn ze de volgende dag droog genoeg.
Belangrijk: laat het niet in de vorm zitten als je een muffinvorm of plastic bekertjes gebruikt! Het vocht moet eruit kunnen verdampen, anders ontstaat er schimmel.2014-01-03 14.07.54Touw erdoor en klaar! Niks geen gedoe en viezigheid met frituurvet meer. De kinderen kunnen met alle stappen zelf meehelpen (niet onbelangrijk ;-)) en…de vogels zijn er gek op!

13 Thoughts on “Vetbollen maken (zonder frituurvet!)

 1. Mirjan van Herpen on 12 februari 2014 at 09:06 said:

  Super bedankt voor deze kindvriendelijke manier van vetbollen maken.
  Ik ga dit zeker eens uitproberen met mijn kleuters. Ik ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat!

 2. Fantastisch goed gelukt! Werelds recept om door kinderen te laten maken.

 3. stephanie on 25 januari 2015 at 12:15 said:

  Super! Dat probeer ik deze week uit! Want ik heb het vorig jaar ook met frituurvet gedaan en mezelf voorgenomen om dat nooooit meer te doen :)!

 4. Dennis on 28 juni 2015 at 17:04 said:

  Hoe zit het met regen? Lossen de bollen dan niet op of gaan ze niet eerder rotten?

 5. Tiersja on 15 januari 2016 at 08:05 said:

  Hoi,

  Wat ziet dit er leuk uit!
  Voor hoeveel bollen is dit “recept”?

  Groetjes,
  Tiersja

 6. Kelly on 8 februari 2016 at 20:37 said:

  Ik zou deze bollen graag maken maar heb per ongeluk pec+ ipv gelatine gekocht.
  Kan ik dit gebruiken?

 7. Wat een super tip.
  Ik heb het gebruikt op de kinderclub, en is een groot succes!
  Helemaal top!

 8. Anneloes on 16 januari 2017 at 13:44 said:

  Hoi!
  Het lijkt me nog leuker als de kinderen de vetbollen zelf mogen vormen ipv muffinvorm te gebruiken. Kan dit ook door te kneden etc?

 9. Ietsje on 28 januari 2018 at 14:12 said:

  Het werkt prima, prachtige vetbollen gemaakt en het staat hartstikke leuk nu ze aan de bomen hangen maar…… geen vogel die er van eet dus volgens mij vinden de vogels ze niet lekker

 10. Bij Berdie on 8 februari 2019 at 10:26 said:

  Gisteren gemaakt met m’n oppaskindjes, heel leuk om te doen en ze zijn super geworden! Dankjewel voor je recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation