Nu de kerst voor de deur staat werken we in de groep over het thema ‘Licht’.
De kinderen hebben bijna allemaal een zaklamp meegebracht, want later op de dag staat er een trip naar het bos gepland waar de kleuters met hun lampen op onderzoek uit kunnen gaan.
Nu, tijdens de ontvangstkring, schijnen de lichtjes er vrolijk op los. Buiten is het nog half donker, dus de lichtbundels komen mooi uit op de muren en het plafond.

2013-12-12 08.35.50

Ik steek intussen een paar kaarsen aan en de kleuters merken op dat we allebei lichtjes hebben, maar dat er in mijn kaarsen geen batterijen hoeven om ze te laten branden. Een kaars heeft zuurstof nodig, een zaklamp wil liever stroom.
De kinderen krijgen geen genoeg van het projecteren van schaduwen en het flitsen met hun lampen. Ineens heb ik een goed idee. De speelzaal is zo vroeg in de ochtend nog niet in gebruik en daar is het behoorlijk donker…een ideale plek om een kudde kleuters met zaklampen in los te laten!
‘Zullen we met de lampen naar de speelzaal gaan?’ Dat hoef ik geen twee keer te zeggen. Binnen een paar seconden staat iedereen in de rij bij de deur. Intussen spreken een paar kinderen onderling af dat degenen zonder zaklamp samen kunnen doen met een kleuter die er wel eentje heeft.

Eenmaal aangekomen in de speelzaal (‘Oeh, hier is het donker!’) zien we dat er klimmateriaal klaargezet is voor de gymles van de dag. De kinderen en ik komen met elkaar overeen dat we daar niet zijn om te gymmen, dus dat je wel onder alles door mag, maar niet er op.
‘Ja, ja juf,’ zie ik ze denken. ‘Dat geklets van jou gaat van onze tijd af.’ Ze stuiteren met zaklamp en al op en neer. Wanneer houdt de juf nou eens haar mond en mogen we de zaal in?
En gelijk hebben ze. Ik praat weleens te veel. Niet vaak hoor. Af en toe. Soms. Zo nu en dan.

Daar gaan ze, de kleine geheim agenten. ‘We zijn net spionnen, net Sjeems Bond!’ roepen ze verrukt. De één maakt spinnenschaduwen met zijn hand, de ander schijnt in de gleuven van de springkast en een kleuter presteert het zelfs om een behoorlijk natuurgetrouwe schaduw van een T-rex op de muur te projecteren. Zijn bek (van de T-rex) kan zelfs open en dicht, nou vraag ik je.
2013-12-12 08.46.59Na een paar minuten komt er een groepje vragen of ‘de kinderen van juf Sep ook mee mogen komen doen.’ Juf Sep’s kleuters en wij doen regelmatig dingen samen en de kinderen kennen elkaar dan ook vrij goed. Mijn Sjeems Bondjes weten zeker dat hun vrienden dit ook geweldig zullen vinden en ik word de klas van Sep in gestuurd om ze te halen.
Vijf minuten later kruipen er twee kleutergroepen door de speelzaal. Mijn kleuters delen hun lampen met de nieuwe binnenkomers en samen beleven ze hele avonturen.
2013-12-12 08.53.39

Met deze activiteit heb je een techniekles waarin kinderen ervaring opdoen met energiebronnen, licht, donker en schaduw. Ze kunnen zich uitleven in hun spionnenspel en delen zowel hun zaklamp als hun ervaringen met elkaar. Missie geslaagd.
The name is Juf . KleuterJuf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation