Sint is weer naar Spanje, dus de kerstboom kan er in 🙂
Ik besluit er een groepsactiviteit van te maken. Als je die boom dan toch onder lestijd op gaat zetten kun je er net zo goed een leersituatie van maken, nietwaar?

Het enige dat ik zelf doe is het onderstel in elkaar schroeven en de stam rechtop zetten.
‘Zo, en nu jullie!’ verklaar ik met een uitgestreken gezicht. Er ontstaat enige paniek bij een paar kleuters.’Maar we weten niet hoe het moet!’
‘Tja, dan moet je dat uit zien te vinden, hè? Succes!’ roep ik nog.

2013-12-09 10.01.35
Daar gaan ze, mijn kerstkabouters. Eén van hen neemt de leiding en bekijkt alle onderdelen aandachtig. Hij weet hoe het werkt, want ‘die kleurtjes moet je uitzoeken en dan moeten dezelfde kleurtjes bij elkaar in het gat.’
En inderdaad! Waar ik in mijn eentje drie kwartier op sta te zwoegen (en daar wil weleens een krachtterm bij vallen, of twee) hebben mijn kleuters in minder dan tien minuten voor elkaar.
Ik hoef alleen te helpen met de motorische uitdaging om de haakjes van de takken precies in de gaten te laten vallen, maar dat is dan ook alles.
2013-12-09 10.06.22
Ik deel de slingers uit, geef alle kinderen een of meerdere kerstballen en de klus is nog nooit zo snel geklaard als vandaag.
Intussen is er overleg gepleegd, leiding genomen en hebben ze allemaal geleerd hoe dat werkt met die kunstkerstboom. Ze hangen ballen in de boom en praten over hoog en laag.
Er wordt naar de esthetiek gekeken, ook al kennen ze het woord niet, want overal moet iets hangen en er mogen geen lege plekken in de boom zijn. De vreugde is groot als ik de lichtjes er in hang (want daar kunnen ze zelf niet bij) en het hele gevaarte bovenop de kijktafel hijs. De rest van de dag genieten we van hun creatie. Ze drukken hun neus tegen de grote spiegelballen, expres onderin gehangen, en hebben de grootste lol.
Ik zet die boom nooit meer zelf op, die kleuters kunnen dat veel beter dan ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation