Hier zie je de verzameldoos weer in een andere hoedanigheid 🙂
Ik kreeg van een ouder een zak vol doppen, flesjes, kurken, dekseltjes en ander klein afvalmateriaal. Die spullen spreid ik vandaag op de tafel uit, nieuwsgierig naar wat de kinderen er voor spel mee zouden bedenken.

2013-12-03 10.27.33

Een van de kleuters had een dinosaurus meegebracht van thuis en het verhaal dat volgde speelde zich af rond dit gezellige beestje.
De doos wordt een huisje en het kosteloos materiaal worden voerbakken, zodat de dino genoeg te eten heeft. De bonen uit het Blauwe Bonenspel worden ook bij het verhaal betrokken:

2013-12-03 10.37.11

Al gauw wordt het een grote fijne bende en de kleuters vinden het prachtig.
‘Mogen we een bakje water zodat de dino in bad kan?’ Natuurlijk mag dat. Ik dacht dat ze het beest in dat bakje zouden laten badderen, maar de kinderen hadden besloten dat ze de kartonnen doos gewoon vol water gingen zetten. De dino moest een binnenzwembad. Ik sta erbij en kijk ernaar, mijn neigingen tot ingrijpen onderdrukkend.
Ze zijn erg verbaasd dat de doos begint te lekken en het duurt even voor ze op het idee komen om het maar even droog te maken.

2013-12-03 11.11.23Uiteindelijk zitten er twee te dweilen onder de tafel en worden alle blauwe bonen netjes afgedroogd, want ze weten dat goed opruimen mijn enige voorwaarde is voor het vrijelijk mogen pakken van allerlei materialen.Als de chaos weer enigszins beheersbaar is, zet ik een bak water op tafel en leg ik ons strandlaken erbij. Ik laat alle waterbestendige doppen en toebehoren in de bak vallen en de dino zwemt nog een kwartier vrolijk rond, aangemoedigd door een groepje enthousiaste kleuters.

Het is mooi om op deze manier het spel van de kinderen te volgen. Af en toe wat richting geven en jezelf dan weer afzijdig houden.
In deze activiteit hebben de kleuters veel overleg gepleegd met elkaar, zijn er taken verdeeld, hebben ze hun plan bijgesteld toen de doos toch niet waterdicht bleek en namen ze om de beurt de leiding.
Ze hebben aan hun woordenschat en hun gespreksvaardigheden gewerkt en ook nog een hoop plezier gehad…wat wil je nog meer?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation