Zoals ik in deze post al schreef kan ik zelden een bouwmarkt binnengaan zonder dat ik een fijn nieuw speelleermateriaal mee naar huis neem.
Dit is ook het geval als ik langs de afdeling kachelhout loop en daar stapels aanmaakhout zie liggen. Die moet ik hebben,
Martijn ziet me kijken, zucht een keer toegeeflijk en vraagt: ‘Okee, hoeveel zakken heb je nodig?”Eentje maar,’ straal ik hem tegemoet. Mijn man, hij is geweldig. Ik hoef hem niet eens uit te leggen waar ik het voor wil gebruiken. Maar dat doe ik natuurlijk toch. Onderweg naar de auto klets ik de oren van zijn hoofd.

Vandaag is het tijd om het aanmaakhout tevoorschijn te toveren.
Ik zet een van mijn lekbakken (ik hou van die dingen) op tafel, mik er een hele zak aanmaakhout in en zet er, terwijl de kinderen geïnteresseerd toekijken, stuk voor stuk een aantal dieren in. Ook Sint en Piet krijgen een plekje tussen de houtjes, want die willen ook weleens wat anders dan alleen maar op het dak lopen.

2013-12-03 10.23.38

Na een tijdje zet ik de bak op de grond, zodat er meer kinderen omheen kunnen zitten.
Hoewel het onbewerkt (en dus ongeschuurd) hout is, krijgt geen enkele kleuter een splinter in zijn hand. Ze pakken de stukken hout voorzichtig op, of laten de dieren het met hun snuit aan de kant duwen.
Er wordt gebouwd, gestapeld en weer omvergegooid en de kleuters zijn bijna een uur zeer betrokken met hun spel bezig. Soms loopt er iemand weg, soms komt er iemand bij, maar de bak wordt de hele speelwerktijd intensief gebruikt! En dat allemaal met een zak aanmaakhout van een paar euro.
2013-12-03 10.56.04De bouwmarkt en ik, wij begrijpen elkaar.

One Thought on “Aanmaakhout als speelleermateriaal

  1. Nele Verspeelt on 3 december 2013 at 20:24 said:

    Weer een leuk idee!
    Ik heb vandaag 2 grote kartonnen kokers aangeboden in de autohoek. De ene was lang, de andere extra lang. Wat hebben de kinderen daar fijn gespeeld. Meten, overleggen, construeren, ruzies maken en oplossen, ontdekken dat hoe hoger de buis werd gehouden hoe sneller de auto’s reden,….
    Achteraf zeiden de kleuters dat het zo leuk was in de autohoek. Andere kleuters die vandaag niet daar speelden willen er morgen ook gaan spelen.
    Wat is het toch leuk om die kinderen bezig te zien met spullen die voor anderen als afval beschouwd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation