Met kiezels en andere stenen kun je alle kanten op.
Ik zet voor deze speluitnodiging een emmer neer met verschillende soorten stenen en geef aan dat de kleuters ermee op tafel mochten spelen. Verder mogen ze zelf weten wat ze ermee gaan doen.

Al gauw ontstonden er knappe creaties:

steen1
Je ziet hier het huisje van de heks (Hans en Grietje) met de gevangenis. Links zie je het bos met wolken erboven.

steen3

De kleuters zijn spelenderwijs de begrippen licht/zwaar en groot/klein aan het onderzoeken geweest. We nemen de weegschaal erbij en vergelijken het gewicht en uiterlijk van verschillende stenen. We stapelen (dus doen ervaring op met constructies) en maken patronen en reeksen.

Intussen verwoord ik met de kinderen wat ik zie en wat zij doen. Zo leren zij nieuwe woorden en gebruiken ze die meteen in een betekenisvolle situatie.

Je kunt nog een stap verder gaan na deze experimentele fase en er auto’s, dinosauriërs of andere materialen bij zetten om een nieuwe spelverdieping aan te bieden.
Werk je voor de eerste keer met stenen, laat de kleuters dan eerst zelf de mogelijkheden verkennen voor je andere prikkels in het spel brengt.

One Thought on “Kiezels en keien

  1. Leuk hè, stenen? Ik kon er zelfs een heel artikel aan wijden! Er is zoveel mee te doen, en het ligt gewoon gratis om ons heen! Perfect lesmateriaal 🙂
    http://www.lespakket.net/blog/2013/10/29/goedkoop-onderwijs-steentjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation