Ik werd door een paar kinderen naar de zandbak geroepen, want ze hadden een sloot gegraven die het bekijken waard was.
‘Inderdaad,’ zei ik, ‘maar er zit nog geen water in de sloot, waar moeten de kikkers dan zwemmen?’

Ja…er moest water in, maar de kleuters weten ook wel dat het water zo door het zand heen wegzakt.
Ik deed net of ik dat allemaal niet wist, dus er werd onderling flink overlegd over hoe ze dat nou eens gingen aanpakken. Ik hield me nog steeds dom, want hoe dommer ik me soms voordoe, hoe beter de kleuters zelf gaan nadenken! Het loont echt om niet altijd meteen de oplossing voor ze aan te dragen. Ik bleef dus maar vragen: ‘Wat gebeurt er dan? Maar hoe komt dat? En hoe kunnen we dat oplossen?’ Ze bedachten alles zelf en kwamen met de meest creatieve ideeën.
Ik werd op pad gestuurd voor een grote vuilniszak, want een slimmerik wist dat ze daarmee het water in hun sloot konden houden. Ze hebben wel wat hulp van me gehad met het bekleden van de sloot met het plastic, want het schoof steeds weg en dat leidde tot frustratie. Dat stukje werk heb ik ze even kort voorgedaan en toen konden ze ook dat zelf.
2013-08-22 09.22.18
‘Mag er dan ook echt water in?’ vroegen ze liefjes.
De gedachte aan modderige schoenen, zwarte vlekken en boze ouders van me af zettend vertrok ik naar binnen voor een emmer water. Intussen was mijn collega met haar kleuters naar buiten gekomen en ook zij werden meteen bij het zandbakevenement betrokken.
Uiteindelijk zaten er een heleboel kinderen van twee groepen door elkaar (vooral de jongens vonden het heel interessant en gingen er helemaal in op) ontzettend betrokken met hun emmertjes water, de sloot te vullen in de zandbak. Er werd zelfs een echte waterval gemaakt er ze hebben er mee gespeeld tot we naar binnen moesten. Intussen werd de sloot aangepast, gerepareerd en werden er tunnels gemaakt.
2013-08-22 09.11.54
Modder, zwarte kleren, boze ouders? Geen enkele (dat ik weet, hihi). Gelukkige, trotse, blije en enthousiaste kinderen? Zeker!
En een juf die voor dit soort momenten het onderwijs in is gegaan.
Dus mochten jonge (startende) collega’s dit lezen: wees niet bang om met je emmertje water in de zandbak te duiken, te spelen met modder of bootjes te laten varen in een grote regenplas. De kinderen zullen je dankbaar zijn. En voor de papa’s en mama’s: jullie vergeven het me vast wel als er een keer een vlek op een shirtje zit. (Toch?)

One Thought on “Water in de zandbak (en waarom je dat een keer gedaan moet hebben)

  1. Hé, dat is toevallig! Ik heb precies dezelfde ervaring gehad met mijn kleuters en die van een collega afgelopen zomer. En ik heb ook zo’n foto! Zo leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation