De groepen 1-2 en 3 werken deze periode over piraten en dat merk je! Overal in de school lopen piraatjes rond, zetten schepen koers naar onbekende werelddelen en worden kostbare schatten begraven. Mijn beeldende les gaat dus uiteraard ook over dit thema: ik maak met de groepen 3 gipsafgietsels van een aantal prachtige schelpen! Ook heel erg leuk voor een thema over dinosauriërs 😉

Hieronder zie je degene die ik zelf gemaakt heb.

De bruine kleur komt van de bruine klei die ik gebruikt heb voor de mal. Als je witte klei gebruikt zal het afgietsel grijzig zijn. Je kunt het uiteraard altijd nog laten schilderen.

Je hebt per kind nodig:

  • een kommetje (ik gebruik plastic kommen uit de supermarkt die ik daarna kan hergebruiken)
  • een plastic zakje of stukje vershoudfolie
  • een hompje klei ter grootte van een kleine sinaasappel, platgedrukt tot een dikke hamburger 🙂
  • een stukje van een rietje (ongeveer 8 cm)

Verder nog:

  • gips (ongeveer 2 kilo voor een hele groep, afhankelijk van de grootte van je kommetjes)
  • een emmer om het gips in aan te maken
  • iets om het gips in af te meten
  • een lepel of roerstok om het gips te mengen
  • verschillende soorten stevige schelpen met een duidelijke textuur
  • draad om de afgietsels op te hangen

Het kunstwoord van de dag is textuur. Daarover geef ik eerst een korte uitleg en laat de kinderen dan in de klas op zoek gaan naar verschillende texturen. Vervolgens zet ik op elk tafelgroepje een bord met een aantal verschillende schelpen erop. De kinderen krijgen even de tijd om de texturen van de schelpen te onderzoeken en de vormen goed te bekijken en zoeken dan een schelp uit die ze het allermooist vinden.

Tijd om vieze handen te maken! We leggen het plastic zakje in de kom, zodat het de kom zo goed mogelijk bedekt. Daar bovenop komt de klei. Het plastic zorgt ervoor dat je de klei niet vast gaat zitten aan de kom en geloof me: dat scheelt een hoop ellende 😉
Maak de klei aan de bovenkant zo glad mogelijk en druk de zijkanten goed tegen de kom, zodat er geen gips langs kan druppelen als je die er later op gaat gieten.

Laat de kinderen dan een schelp in het midden van de klei drukken. Ze zullen ervaren dat de schelp er niet té ver in moet, anders komt ‘ie er niet meer uit. Druk ze er met de bolle kant is, dat geeft de beste afdruk. Heb je een schelp met een gat, bijvoorbeeld een soort slakkenhuis? Houd het gat dan aan de boven- of zijkant en druk de schelp met de andere kant in de klei. Zie ook op de foto hieronder.

Haal je schelp er weer uit.
Daarna bedenken de kinderen zelf de rest van hun compositie. De schelpen worden op allerlei manieren gebruikt: soms duwen ze er de randjes in, sommigen passen en meten net zo lang tot ze een aantal schelpen naast elkaar kunnen drukken. Wanneer een afdruk niet naar hun zin is wrijven ze de klei op die plaats weer glad en proberen ze het opnieuw. Tussendoor worden de kinderen uitgenodigd om bij andere groepjes te gaan kijken en hen vragen te stellen over het proces. Zo leren ze van elkaar!


Intussen maak ik het gips aan in een emmer. Ongeveer 2 delen gips op 1 deel water. Voor 25 leerlingen gebruik ik 4 litermaten vol gips en iets minder dan 2 liter water. Vooraf mogen de kinderen nog aan het gipspoeder voelen. ‘Kun je dat eten, juf?’ 🙂

Dan druk ik in elk werkstuk, voordat het gips er in gaat, een rietje in de klei. Dit zorgt ervoor dat er straks een mooi rond gat in komt waaraan je het op kunt hangen. Duw het rietje minimaal anderhalve centimeter van de rand af in de klei, op een plaats waar de klei wat lager in de kom zit. Hoe hoger de klei, hoe dunner de gipslaag wordt. Dat is even belangrijk om rekening mee te houden.

Als alle composities klaar zijn en de rietjes op hun plek zitten controleren we of de plastic zakjes goed over de rand hangen. En dan: gieten maar! Je moet met gips redelijk snel werken, dus het gieten heb ik zelf gedaan. De kinderen vonden het enorm interessant, want sommigen hadden nog nooit gips gezien.

Giet het gips over de klei tot de kom tot aan de rand vol zit. Zet het geheel dan voorzichtig aan de kant en laat het minstens een uur staan. Het kan gebeuren dat er na enige tijd een laagje water bovenop komt. Dit is niet erg en je kunt het er gewoon afgieten.
Voel met je vinger of het gips voldoende uitgehard is.

Na een uur kun je de rietjes eruit trekken en kan de klei/gipssandwich uit de kommetjes gehaald worden. Haal aan de zijkanten de klei voorzichtig van het gips af. Het is een beetje friemelen maar het gips komt uiteindelijk prima los. Laat het nog een uurtje extra uitharden, eventueel op een stuk keukenrol of een krant. En ziedaar: schitterende schelpafgietsels! Zijn ze niet prachtig? Ik ben trots op onze kunstenaars!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation