10Sinds ik van mijn medestudent Master SEN Corine leerde dat je zelf speelklei kan maken heb ik, na een aantal mislukkingen, een recept op Lespakket.net gevonden wat bij mij nog elke keer gelukt is.
Ik krijg regelmatig vragen over hoe dat moet, dus in deze post leg ik het uit aan de hand van foto’s die ik heb gemaakt toen ik een lading klei  maakte voor mijn kleutergroep.

Je hebt nodig:
2 cups bloem (200 gram)
2 cups water (500 ml)
Halve cup zout (140 gram)
4 eetlepels citroensap (of 2 theelepels aluin als je de klei langer dan twee maanden wilt bewaren)
2 eetlepels olie (ik gebruik babyolie)
Optioneel: voedingskleurstof (te koop bij Jamin en Boerenbond)
Vel bakpapier
Oude kookpan

Gooi al je ingrediënten in de pan. Ik gebruik voor het afwegen kleine maatschepjes die ik bij de AH vond.Met die maatscheppen kun je heel gemakkelijk Engelse/Amerikaanse recepten volgen zonder alles precies om te moeten rekenen.

1

Voeg kleurstof of kruiden naar keuze toe. Ik deed er een paar flinke scheppen speculaaskruiden bij. Als je het met ecoline of voedingskleurstof extra wilt kleuren (is niet echt nodig), zorg dan dat je het water kleurt voor je het in de pan doet.

Zet het fornuis hoog en roer alles met een houten lepel door elkaar. Blijf roeren. Je krijgt eerst een viezige massa, dan gaat het klonteren. Zet nu je fornuis laag! Langzaam vormt zich een bal.
10
Als je de bal rond kunt rollen in je pan haal je het er uit en stort je het op een vel bakpapier.
Dan het belangrijkste: kneden, kneden, kneden, terwijl het nog heet is. Ik doe dat door het bakpapier heen (maar je kunt het ook met ovenhandschoenen kneden, als het goed is blijft het niet plakken. Als je deeg plakt, kneed er dan wat meer bloem door) en als het iets is afgekoeld kun je het zo nog doorkneden. Door dat kneden vormt zich de speelklei:

11

12

14

Laat het helemaal afkoelen. Bewaren in een afgesloten bak, dan gaat het wekenlang mee!

One Thought on “Zelf klei maken (met koken)

  1. ria bertens on 24 oktober 2014 at 15:42 said:

    Alle staat weer klaar voor ons nieuwe thema ‘de bakker’, morgen weer speelklei maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation