Ik maak vaak zelf speelklei voor in de klas. In mijn zoektocht naar het perfecte recept (voor mij dan) kwam ik al verschillende varianten tegen. De beste twee tot nu toe vind je hier (klei maken met koken) en hier (klei maken zonder koken, een recept van Lydia Mijnhardt-Lich). Beide werkwijzen hebben voor- en nadelen: door je klei in de pan te koken krijg je een aangekoekte laag in je pannetje waar niet iedereen blij mee is. Ook is het doorlopend roeren wel wat werk. Klei die je niet hoeft te koken wordt bij mij na een paar dagen vrij korrelig. Allebei de recepten geven echter speeldeeg/klei die het ruimschoots wint van de plasticine die je bij de leermiddelenfabrikant haalt.

Vandaag probeer ik weer wat anders uit: klei maken in de magnetron! Ik volg heel wat internationale edublogs en één daarvan is Fun At Home With Kids, die een recept heeft gepost van ‘5 minute microwave home made play dough’. Uitproberen. Meteen.
Terwijl de hubs vredig naar het sportjournaal zit te kijken, duik ik de keuken in. Hij noemt de keuken inmiddels liefkozend het ‘keukelatorium’, vanwege de vreemde substanties die ik er, uiteraard geheel in het kader van het onderwijs, vandaan tover. Zo heeft hij al honderden bolletjes klei moeten testen (werk dat hij zeer serieus neemt) en klaagt hij niet als ik om negen uur in de avond nog roep dat ik toch echt beslist nog éven dat ene speelrecept moet uittesten. De ideale man, ik zeg het je.

Ik gebruik het recept van Juf Bianca, de onvolprezen Koningin van de Zelfgemaakte Klei, en combineer dat met de magnetronwerkwijze van Fun at home with Kids. En het werkt! Het werkt!
(Ik voel me net dr. Frankenstein op dergelijke momenten: ‘It’s alive…ALIVE!’).

Okee. Klei. Meng in een magnetronbestendige hoge schaal of kan het volgende door elkaar (bron: jufbianca.nl):

 • 1 cup water (250 ml)
 • 1 cup bloem (100 gr)
 • 1/4 cup zout (70 gr)
 • 1 eetlepel olie (ik gebruik babyolie van de Jumbo)
 • 2 eetlepels citroensap (gewoon uit zo’n bolletje)
 • Optioneel: kruiden of voedingskleurstof. Ik heb twee eetlepels kaneel toegevoegd.
Goed mengen. Beter dan ik hieronder heb gedaan 😉
2015-10-11 19.30.00Dan dek je het af met een vel keukenpapier en zet je het in de magnetron.
2015-10-11 19.31.24Zet je magnetron 30 seconden op vol vermogen aan. Het papier blijft op je schaal zitten en geen zorgen, het vliegt niet in brand.
Daarna zie je dat er aan de randjes al wat begint te klonteren. Roer de massa wederom goed door elkaar. Ziet dat er niet heerlijk uit? 🙂
2015-10-11 19.36.52Zet het weer terug in de magnetron. Keukenpapier eroverheen leggen en 30 seconden laten draaien. Daarna alles flink mengen. Herhaal dit tot je schaal in totaal 5 keer 30 seconden in de magnetron heeft gestaan. Elke keer wordt er een groter deel van je klei gevormd:
2015-10-11 19.37.47 2015-10-11 19.39.44 2015-10-11 19.41.56Als je klei bijna goed is maar nog net niet helemaal kun je hem steeds tien seconden, afgedekt met de keukenrol,  terug in de magnetron zetten.
2015-10-11 19.43.14Daarna even laten afkoelen, doorkneden en klaar is je klei! Hetzelfde soepele resultaat als in een pan maar met veel minder werk en minder afwas!

3 Thoughts on “Klei maken met de magnetron

 1. linda on 21 oktober 2015 at 22:46 said:

  hoe lang kan je deze klei bewaren? en hoe kan je hem het beste bewaren?

 2. Greet Dooms on 9 januari 2016 at 19:34 said:

  probeer ik morgen zeker ! bedankt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation