Toen ik dit boek op mijn deurmat vond werd ik er wel even stil van. Overal en Ergens van Pimm van Hest, met prachtige illustraties van Sassafras de Bruyn, is niet zomaar een prentenboek.
Net zoals het Weerjongetje is Overal en Ergens een filosofisch verhaal met een heftig onderwerp.

overal en ergens

De mama van Yolanda is overleden.
Het ene moment kon Yolanda nog met haar praten en vlak daarna stopte ze met ademen.  Yolanda bleef nog lang bij haar mama zitten om haar hand vast te houden. Mama was er nog wel, maar toch ook weer niet.

Yolanda wil weten waar haar mama nu is. Grote mensen praten liever niet over de dood, maar Yolanda heeft zoveel vragen…daarom besluit ze op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama, die dood is. Want zij heeft gezegd: ‘Als je me zoekt, lieve schat, dan zul je me vinden’.
En zoeken, dat doet Yolanda. Ze zoekt overal. Bij haar broertje die met zijn beer praat. Bij haar papa, die mama ziet in het leven wat ze samen hadden, in de koffiemok die ze gelijmd heeft en haar jas die nog altijd aan de kapstok hangt. Haar tante Christien, die verhalen vertelt over mama en er zo voor zorgt dat het lijkt of mama er zelf bij is.
Ze gaat met haar opa naar het graf en samen praten ze over de natuur, die groeit op de aarde waarin mama is begraven.
Zo leert Yolanda langzaam maar zeker dat haar mama overal in Yolanda’s leven is: in de bloemen die ze gezaaid heeft, in haar knuffel Haas die door mama is gemaakt. Want hoewel ze haar mama niet meer kan zien, is ze toch overal.
Overal en ergens.

Sassafras de Bruyn heeft een stukje vakwerk afgeleverd met haar illustraties in Overal en Ergens. Ze weet de sfeer perfect te verbeelden. De emoties in het verhaal die heen en weer gaan tussen verdriet en hoop, de foto’s van Yolanda’s moeder op de achtergrond, de troost die je bij je dierbaren kunt vinden als je dat zo hard nodig hebt.

Dit boek ligt misschien wat minder voor de hand om voor te lezen in een grote groep. Niet alle kleuters zullen de diepere laag in het verhaal begrijpen. De filosofische inslag van Overal en Ergens maakt het daarentegen bijzonder geschikt om te behandelen in hogere groepen. Want ben je, als je dood gaat, echt helemaal weg? Laat je iets achter? Wat gebeurt er met al je herinneringen?
Overal en Ergens ontroert me. Ik werd er stil van toen ik het las. Iedereen die iemand heeft verloren kan troost putten uit dit prachtige verhaal.

Want jij…die ene die ik zo lang geleden moest kwijtraken…jij bent ook overal en ergens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation