Jaren geleden heb ik eens, vrijwel onvoorbereid,  taaitaaipoppetjes gemaakt met mijn toenmalige kleutergroep. Ik kan het iedereen van harte afraden. Wat een ellende was dat. Op een bepaald moment gaven zelfs de kinderen het op en probeerde ik te redden wat er te redden viel, wat niet veel was.
Het werden zeer artistieke taaitaaihoopjes, dat wel. Sinds die tijd test ik alle kook/bak/scheikundeactiviteiten vooraf thuis uit. Een van de ouders attendeerde me op een leuk en vrij simpel ogend recept voor kaneelkrakelingen van Rudolph’s Bakery, dus vandaag was het Nationale Kaneelkrakelingentestdag.
De betreffende moeder waarschuwde me nog voor het feit dat het vormen van de bewuste krakelingen problematisch was, zelfs voor een geoefend bakster als zij.
Met dat in mijn achterhoofd verklaarde ik de keuken tot bezet gebied en ging ik aan de slag. Op internet heeft Rudolph een fijn filmpje gezet waarop hij stap voor stap laat zien hoe het moet. Volgens hem is het een ‘wrijfdeeg’ en hij wreef fluks met één hand een half pak boter uit over een aanrechtblad, kieperde er suiker en melk bij en liep ondertussen de avondvierdaagse twee keer. Hij orakelt vrolijk verder over zijn wrijfdeegje en presteert het op mysterieuze wijze om alles met één hand te doen.  Geïntrigeerd kijk ik het filmpje verder af. Rudolph mikt, breed glimlachend, zijn deeg (‘het is een wrijfdeeg, mensen!’) in een spuitzak ‘met een glad spuitmondje’, knipt twee keer met zijn vingers, doet een radslag en heeft een blad vol perfect gevormde krakelingen. Dat moet ik, als rechtgeaarde bakkersdochter, ook kunnen. Zonder die radslag, dan.

Het maken van het deeg, excuseer, wrijfdeeg, is best te doen. Het uitsmeren van een half pak boter in een mengkom (want ik ga echt geen klont vet op mijn schone aanrecht smeren) kost wat kracht, maar het komt goed. De problemen beginnen bij het spuiten van de krakelingen. Kim: je had gelijk. Een glad spuitmondje heb ik niet, dus kies ik een klein gekarteld exemplaar. Het deeg heeft intussen besloten niet uit de spuitzak te willen. Rudolph zegt: ‘Een beetje in de spuitzak knijpen want dan wordt je deeg wat meer plooibaar en kun je het beter verwerken.’
Rudolph heeft blijkbaar een magische spuitzak waar het deeg al dansend uit komt. Ik niet. Na een deegmassage van vijf minuten zit er nog steeds geen beweging in. Een ander spuitmondje dan, eentje met een grotere opening. De helft van het deeg floept uit de verkeerde kant van de spuitzak en komt op mijn shirt terecht. ‘Potverdikkie,’ roep ik (of iets wat daarbij in de buurt komt). Ik kieper alles terug de spuitzak in, draai de bovenkant goed dicht en trek ten strijde. Aarzelend komen de eerste drolletjes deeg naar buiten. Helaas is mijn bakplaat niet helemaal vlak van onder, dus het ding volgt al mijn spuitbewegingen vloeiend. Het resultaat is dat ik zwetend boven een rondtollende bakplaat pogingen doe om krakelingachtige vormpjes te maken. Uiteindelijk zet ik de bakplaat klem tussen het fornuis, de muur en mijn broodtrommel. Ik ben niet voor één gat te vangen, dames en heren. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb een plaat vol kaneelkrakelinggedrochtjes, een oorlogsgebied in de keuken en bloem in mijn haar. Desondanks heb ik alles toch afgebakken… en die dingen zijn echt heel erg lekker! Het heeft niks weg van een krakeling en mijn versie smaakt niet naar kaneel, maar lijkt meer op een klein, rond, heerlijk spritskoekje. Die spuitzak wordt het niet, komende week in de klas. We maken er zo wel koekjes van. Maar ik weet zeker dat het voor de kinderen (en voor mij) weer een hele ervaring wordt!
Wie Rudolph in actie wil zien kan zich wenden tot onderstaande website. Van mijn escapades is helaas geen beeldmateriaal beschikbaar 🙂 http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/kaneelkrakelingen

2 Thoughts on “Rudolph en de magische spuitzak / het Kaneelkrakelingenavontuur (of waarom het voorbereiden van sommige lessen zeer zinvol kan zijn)

  1. Gewoon uitwrijven op de bakplaat (mét bakpapier) dus, en dan hups de oven in. Klinkt heerlijk, krakeling-brokken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation