We hebben het in de klas al weken over ‘de bij‘. Bijen werken goed samen, net als wij. Ze hebben ook één leider en zijn altijd samen in dezelfde ruimte, dus de kinderen zien flink wat overeenkomsten en doopten onze groep ‘de bijenklas’.
Ik blij, want er moet natuurlijk ook een koningin zijn. Drie keer raden wie dat werd. Ik heb de kinderen dan ook vriendelijk (doch dringend) verzocht me aan te spreken met ‘Majesteit’.
‘Majesteit, ik moet plassen.’
Daar kan ik wel wat mee.

Woensdagochtend, kwart over tien. Hoog bezoek! Imker Marcel van Beezzz Imkerij sjouwt dozen vol spullen onze klas in. De kinderen waren meteen al onder de indruk: ‘Die heeft een grote doos!’
Hij had nog meer dan alleen een grote doos, want het verhaal begon met een echt wespennest dat we van dichtbij mochten bekijken. We hebben vorige week het verschil tussen bijen en wespen besproken en gelukkig wisten de meeste kleuters dat nog precies te vertellen (anders sta je toch enigszins voor schut als juf, nietwaar? ;-)).
Een van de jongste kleuters kreeg een echt imkerpak aan en mocht Marcel helpen met het openmaken van de bijenkast (want dat was voornoemde grote doos). Het kind verdronk er bijna in en we zagen een hoop witte stof met voetjes eronder schuifelend richting de bijenkast gaan. Uit die kast kwamen verschillende echte honingraten , door mijn kleine experts vakkundig bestempeld als ‘honing-graten’, ‘homingnaten’ en ‘horingbaten’. (Interne notitie: werken aan de woordenschat met die kleintjes.)
De imker gaf een paar honingraten door in de kring en we mochten eraan ruiken en voelen. Om de feestvreugde compleet te maken had hij ook nog een echt stuk honingraat met honing erin meegenomen waarvan de kinderen die dat wilden een stukje mochten proeven!
Wat ikzelf nog het meest indrukwekkend vond was de mobiele bijenkast waarin we echte bijen konden zien. De kinderen kregen ruim de tijd om alles goed te bekijken.

Vóór dit bezoek vonden een paar kleuters dat ikzelf de bijenkoningin was en ik heb dit natuurlijk zo gelaten.
Wie ben ik om een kleuter zijn fantasie te ontnemen, nietwaar?
Maar na vandaag is dat verhaal mooi over, want ‘jouw dikke billen passen niet in die bijendoos, juf.’
Hij is fijn 🙂
Prinses Beatrix, ik weet hoe je je voelt. Ik ben ook geen koningin meer. We Appen nog, Trix.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation