Vandaag is het een prachtige dag, dus we duiken de schooltuin in! Nou zitten we met onze groep vlakbij het dakterras dat we mogen delen met de Kinderopvang. Een betere plek voor een tuintje is er bijna niet, want hier kunnen geen honden uitgelaten worden en er staat de hele dag zon op. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een buitenkraan met tuinslag aanwezig, dus wat wil een mens nog meer?
Een tijdje geleden schreef ik op Facebook al over onze Balkonton. Een fantastisch ding is het, want het is een compostvat en moestuin in één. Voor de meivakantie hebben we hem al volgegooid met aarde en vandaag gingen de eerste planten er in.
2015-05-11 10.56.21Het leuke aan de Balkonton is dat het een heel ecosysteem op zich wordt. Je gooit wat GFTafval in de buis (rechtsonder op de foto hierboven) waar ook de compostwormen rondkruipen. Die wormen maken dan compost van het GFTafval en die compost kan dan weer…juist, de Balkonton in! Zo leren de kinderen niet alleen over het groeien van een plant, maar ook over hoe de natuur alles weer netjes opruimt en hoe alles zijn functie heeft.
2015-05-11 10.53.41 (2)Er heeft elke keer een ander groepje kleuters meegeholpen in de tuin. Sommige plantjes hangen op de foto nog wat slap, maar na flink sproeien kwam dat helemaal goed.
2015-05-11 11.09.56 (2)Een slaplant er in, voorzichtig aandrukken…’Die wortels van de sla zijn eigenlijk net als onze adertjes. Alleen bij de planten loopt er water door.’ Dus. Dat je het even weet.2015-05-11 11.10.132015-05-11 11.11.26We planten er een rode kool boven in. Er staat ook al komkommerkruid en bieslook. Zo komt de ton langzaam vol!

2015-05-11 10.50.28 2015-05-11 11.09.34 (2) 2015-05-11 11.09.42 (2)Okee, alle planten die we nog hadden hebben een plekje gekregen in de Balkonton. Nu is het wachten op de komst van de compostwormen. Die heb ik via internet besteld en ik verwacht ze morgen. Om te zorgen dat onze nieuwe Balkontonbewoners voldoende te eten hebben, is er door de kleuters een kleine inzameling gehouden tijdens de fruitpauze. Zo hebben we een bananenschil, twee klokhuizen en een stukje tomaat alvast in een zakje gedaan:
2015-05-11 11.15.03Dat staat alvast lekker zacht te worden. ‘Dan kunnen de wormen het beter bijten, met hun kleine wormentandjes.’
Ik houd jullie op de hoogte van onze Balkontonavonturen. We maken overal foto’s van met onze iPads, dus jullie kunnen met alles meekijken. Nu maar hopen dat de compostwormen snel geleverd worden, dan kan het composteren beginnen!

Wil je meer weten over de Balkonton? Kijk dan op Balkonton.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation