Emoties. We zijn er met de kleuters dagelijks mee bezig. Zij leren, klein als ze zijn, omgaan met de basisemoties zoals boos, blij, verdrietig en bang.
Als ze wat ouder worden vertakken deze emoties zich in varianten als teleurgesteld, somber en onzeker.
Het is niet altijd gemakkelijk om een gesprek met kleuters aan te gaan over hun gevoelens. Ze hebben de benodigde woorden nog niet om uit te leggen hoe ze zich voelen, of durven simpelweg niet te vertellen wat hun gevoel is (als ze de emotie al bij zichzelf herkennen). Hulp is echter onderweg, want hier komt een nieuw boek van Pimm van Hest: Ik voel me…een boek vol emoties.
Ik voel me
Pimm van Hest heeft met zijn boek ‘Ik voel me..‘ een heleboel emoties op een rijtje gezet. Hij verwoord het gevoel bij deze, voor kinderen vaak ongrijpbare, concepten en gaat daarbij uit van de wereld van het kind. En als ik heel eerlijk ben, herken ik mezelf als volwassene ook in Pimm’s beschrijvingen 🙂
Blij zijn is bijvoorbeeld ‘bubbeltjesplastic indrukken’.  Kom op, geef maar toe: jij vindt dat ook leuk!
Boos voelt als donkere wolken (dit doet me meteen aan het Weerjongetje denken), hard roepen en dingen zeggen die je eigenlijk niet zo bedoelt.
Maar ook de minder eenvoudige emoties als eenzaam, jaloers of trots (je bent blij voor jezelf, bijvoorbeeld als je voor het eerst kunt fietsen zonder zijwieltjes)  worden in dit boek op een ontroerende en duidelijke manier uitgelegd. De tekst van Pimm van Hest gecombineerd met de tekeningen van Iris Compiet geven voldoende gespreksstof, of je nu een kleuter of een ouder kind voor je hebt. Dit boek is geschikt voor jonge kinderen, maar ook voor kinderen van de midden- en bovenbouw.  Het helpt kinderen van alle leeftijden om hun gevoelens te verwoorden.

Pimm brengt met zijn boek de werelden van kind en volwassene bij elkaar.
Je begrijpt hoe dat nieuwe jochie zich voelt omdat hij nog geen vrienden heeft in de klas. Je snapt dat hij onzeker is omdat hij een nieuwe bril heeft, of dat zij niet stil kan zitten omdat ze zo enthousiast is over haar verjaardag (nog twee nachtjes slapen).
Voor volwassenen is dit boek een feest van herkenning en een tegelijkertijd behoorlijke blik in de spiegel. Want wie kan zich nou niet herinneren hoe trots je was toen je je zwemdiploma haalde, of hoe verdrietig je was toen je konijntje dood ging. Hoe eenzaam je je voelt als je op een verjaardag niemand kent, of hoe bang je kunt zijn om het verkeerde antwoord op een vraag te geven.
En laten we wel wezen: de mooiste gesprekken met kinderen ontstaan als je zelf zo eerlijk mogelijk bent.
Je mag boos zijn, of bang, of heel enthousiast. Als jij je zo voelt is dat voor het moment prima, want het herkennen van de emotie is belangrijk in het omgaan ermee.

Ik voel me…‘ is veel meer dan een prentenboek. Het is een reis door het mens-zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation