Een aantal maanden geleden heb ik al eens geblogd over het spelen met slijm en hoe ontzettend leuk dat is. Je vindt op deze blog inmiddels een recept voor strandslijm en eentje voor wit sneeuwslijm. Ik heb er behoorlijk wat reacties op gehad, vooral op het gebruik van borax dat in België lastig te krijgen is. Ik kan mijn borax hier gewoon bij de drogist bestellen, maar voor wie dat niet kan óf voor degenen die liever niet met borax werken: hier komt het recept voor borax-vrij slijm! (Ik kom hem zojuist tegen op facebook en ben meteen de keuken in gedoken. De hubs is er intussen wel aan gewend dat ik mijn tablet neergooi en mompel: ‘Ik moet even…’
‘Weer iets leuks voor je kleuters gevonden?’ Hij kent me 😉 )
Deze variant van speelslijm is niet zo lang houdbaar als die waar borax in zit. Boraxslijm kun je gemakkelijk een paar weken bewaren, terwijl deze slechts een paar dagen mee gaat. Op zich vind ik dat niet zo erg, want je maakt binnen vijf minuten nieuwe. Dit recept is ook geschikt voor peuters, aangezien er geen schadelijke stoffen in zitten.
Daar gaan we!

Het originele recept vind je op Kidsplaybox.
Je hebt nodig:
– Een eetlepel psylliumvezels. Een eetlepel watte? Psylliumvezels. Klinkt vrij exotisch, ik weet het. Kruidvat verkoopt het onder de immer charmante naam ‘darmreiniger naturel’. Kuch. Ja, ik heb dat spul in huis. Met mijn darmen is alles in orde. En doorrrrr.
– 250 ml water
– Voedingskleurstof
– Een middelgrote pan

Geef je water een kleurtje met de voedingskleurstof en giet het in de pan. Doe de psylliumvezels er bij en mix alles goed door elkaar met een garde.
2015-04-12 19.17.36Zet je fornuis op de hoogste stand en laat je mengsel vijf minuten koken. Let op dat je geen klein pannetje gebruikt, want het slijm-in-wording bubbelt behoorlijk en stroomt zó over de rand als de pan te klein is.
2015-04-12 19.20.57Na vijf of zes minuten haal je het van de warmtebron en giet je het in een bakje om af te koelen. Voorzichtig met je vingers, want het is behoorlijk heet!
2015-04-12 19.26.03Als het slijm is afgekoeld is het klaar voor gebruik.
2015-04-12 19.27.17Het is ook goed mogelijk om dit in de magnetron te maken. Ik heb het geprobeerd en het werkt net zo goed als in een pannetje.
Voor de magnetronversie mix je je ingrediënten in een grote magnetronbestendige kom en zet je het ding vijf minuten op de hoogste stand. Blijf er wel bij in de buurt voor het geval je toch een iets te kleine kom hebt genomen 🙂
Na vijf minuten giet je het over in een ander kommetje om af te koelen. Klaar!
Morgen gaat mijn slijmpje mee naar school, samen met een nieuwe lading speelklei die ik eerder vandaag al maakte. De recepten van speelklei vind je hier (met koken) en hier (zonder koken).
Ik ben benieuwd naar de reacties van de kleuters!

5 Thoughts on “Slijm zonder borax

  1. S. van Namen on 13 juli 2015 at 16:01 said:

    Waar koop jij de Borax dan Henrike?

  2. Pingback: slijm |

  3. Greet Dooms on 9 januari 2016 at 19:26 said:

    Super, ik maak morgen dit slijm in verschillende kleuren. Komt zeer goed van pas in mijn thema ruimte de komende week, dan kunnen ze ruimte mannetjes maken !

  4. Leuk, het werkt goed wil je ook het recept opschrijven met shampoo en zout bij mij lukt dit niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation