Naar aanleiding van een foto op mijn facebookpagina over het werken met een QRcode in de kleutergroep kreeg ik een stroom aan reacties binnen. Hoe werkt dat nou, zo’n QRcode? En hoe maak je zo’n ding?
In deze post leg ik je uit hoe je op een simpele manier een QRcode maakt én hoe je hem daarna kunt scannen.

Een QRcode is niets anders dan een geavanceerde barcode. QR staat voor Quick Response. De maker van de QRcode kan kiezen wat de gebruiker te zien krijgt bij het scannen van de code. Eigenlijk kun je het vergelijken met een gewone internetlink, die je naar een website stuurt als je er op klikt. Zo werkt een QRcode ook, maar dan hoef je niets in te tikken. Je scant de code en je komt meteen bij de inhoud die je nodig hebt.
Voor ik met de uitleg begin geef ik je eerst een paar voorbeelden van de mogelijkheden die je hebt met het inzetten van QRcodes in de klas. Wil je meteen naar de tutorial, scroll dan een stukje naar beneden.

Instructievideo’s:
Ik wil met mijn kleuters mandjes vlechten met vlechtstroken. Om te zorgen dat ze meteen aan de slag kunnen heb ik een instructiefilmpje gemaakt in de gratis app imovie (met dank aan de hubs voor het filmen van mijn creatieve vaardigheden ;-)) waarin ik uitleg wat de opdracht is. De materialen staan allemaal op tafel en de QRcode die naar het filmpje verwijst hangt aan de muur. Het groepje krijgt een iPad mee, scant de code en het filmpje begint. Terwijl zij de uitleg voor de activiteit bekijken, kan ik alvast de rest van de groep aan het werk zetten.
Hieronder zie je een groepje kleuters dat de video-instructie bekijkt. Ze knutselen met de video mee en als het te snel gaat pauzeren ze de beelden of spoelen een stukje terug. ‘Dan legt de iPadjuf het ons vast uit en kun jij andere kinderen helpen!’ Precies.
Wil je weten hoe je in imovie een video maakt? Kijk dan op deze website.
–> het is aan te raden om je video’s op te slaan in Dropbox (gratis).
QRcode mandje vlechten
Interactief prikbord:
Een aantal kinderen is bezig geweest met een potloodtekening en hun tekeningen hangen intussen aan de muur. Daarna vraag ik de kinderen één voor één wat ze over hun tekening willen vertellen, terwijl ik ze film met de iPad. Ik koppel dat filmpje aan een QRcode en die hang ik ook aan de muur. Dat ziet er zo uit:QRcode prikbord

QRcode prikbord dichtbijAls je nu de QRcode scant opent de video waarop de kinderen zelf vertellen wat er op hun tekening te zien is. Dat maakt je prikborden een heel stuk interactiever!

Goed. Daar gaan we.

Een QRcode maken naar een website, YouTubevideo enz.
Je hebt nodig:
– Een computer, aangesloten op een printer
– Een QRcode generator, bijvoorbeeld deze.
– Een internetlink. Je kunt de link kopiëren door naar de pagina te gaan die je nodig hebt, dan het webadres (bovenin de witte balk) te selecteren en te kopiëren. Dit doe je met de rechtermuisknop.

Open de QRcode generator. Je ziet nu onderstaand scherm.
Naamloos

Kies bij 1 de optie URL, vul bij 2 de link naar je video of website in (kopiëren en plakken) en bij 3 laat je het op jpg staan. Klik nu op Genereer QRcode en je code verschijnt. De QRcode is een vierkant met zwarte en witte friemels er in. Je kunt je code behandelen als een gewoon plaatje, dus je kunt hem opslaan, kopiëren enzovoorts. Sla hem ergens op je pc op en maak er een printje van. Klaar!

Een QRcode scannen met een tablet, iPad of smartphone
Je hebt nodig:
– Een tablet, iPad, smartphone
– Een QRscanner. Je vindt er een heleboel gratis in de appstore.Ik gebruik deze altijd.
– Je gemaakte QRcode (of een andere QRcode)

Open de QRscanner en houd de print van je QRcode voor de camera. De scanner opent dan meteen de link die aan je code gekoppeld zit.
Je kunt ook een QRcode scannen vanaf een foto of een andere iPad.

Een QRcode scannen met een laptop of pc (webcam nodig!)
Heb je geen tablet of smartphone, maar wel een laptop of pc met webcam? Online scannen kan ook! Open daarvoor deze website. De site vraagt of je je webcam wilt delen.
Klik op ‘geselecteerd apparaat delen’ en de webcam maakt verbinding. Als het goed is zie je dan jezelf voor je pc zitten 🙂 houd de QR in beeld en wacht tot de link waaraan hij gekoppeld is in beeld verschijnt. Klik op de verschenen link en je bent er.

Een opgeslagen video aan een QRcode koppelen
Als je een filmpje hebt gemaakt kun je dat uploaden via YouTube, via je eigen kanaal. Ik zet liever geen kinderen op YouTube, ook niet als het afgeschermd is. Daarom sla ik mijn video’s op via Dropbox. Maar hoe krijg je daar dan een link van die je in de QR generator kunt stoppen? Simpel.
Je gaat naar de website van Dropbox: dropbox.com, en logt in. Zoek je video op, klik er op en druk daarna op Share. Dan kun je de link selecteren, kopiëren en in de QR generator plakken.

De mogelijkheden van QR zijn geweldig. Wat dacht je van QRcodes in je prentenboeken, zodat de kinderen zelf een digitale versie van het boek kunnen starten? Instructievideo’s bij knutsels? Een speurtocht met QRcodes waarin de kinderen verschillende opdrachten krijgen? Daar word je blij van 😀

Verder lezen? Kijk dan eens op de blog van André Manssen! Hij zet in deze post een aantal waardevolle tips en websites op een rijtje. Aanrader!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation