Dit is weer zo’n activiteit waar kinderen gek op zijn. En de juf ook. Want je kunt met dit simpele concept namelijk eindeloos variëren en het kan, met kleine aanpassingen, in vrijwel elk thema ingezet worden.
Voelzakjes!
voelzakjes3
Ze kosten bijna niets, nemen nauwelijks ruimte in beslag en zijn voor behoorlijk wat tussendoelen in te zetten!
Je hebt nodig:
Ziploczakjes, of zakjes met een ‘ritssluiting’ aan de bovenkant (op de foto zie je Ziploc van 1 liter)
Brede doorzichtige tape
Verf/gel/badschuim of andere min of meer vloeibare stoffen
Een raam om ze op te hangen
(Let op: dit laatste is niet noodzakelijk, maar verhoogt wel de waarde van je activiteit. Het tegenlicht zorgt voor een extra effect en kinderen vinden het heerlijk om tussendoor naar buiten te kijken. Daarnaast verminder je zo aanzienlijk het risico op lekkage omdat je zakjes niet door heel de klas op ‘reis’ gaan. Door ze op het raam te plakken heb je een permanent materiaal erbij dat niet opgeruimd hoeft te worden en dus geen ruimte inneemt, maar wel heel gezellig staat in je klas :-))

Wij werkten met deze zakjes aan de fijne motoriek (voorbereidend schrijven:
voelzakjes1

Maar met voelzakjes werk je ook aan de sensorische ontwikkeling, creativiteit (op een veilige manier, want wat je niet ‘mooi’ vindt kun je zo weer wegvegen) en kleurenkennis (in dit geval herfstkleuren).
Ik deed in een paar zakjes twee verschillende kleuren, zodat de kinderen het zelf door de zak heen konden mengen en zo ontdekten ze dat je op die manier nieuwe kleuren kunt maken.
Er zijn cijfers en letters in geschreven, stipjes, huisjes, poppetjes en hartjes in getekend en er werd door de verf heen naar buiten gekeken.

Vooraf met de kleuters even bespreken dat ze er alleen met hun handen en vingertoppen op mogen (tenzij je zelf aanvullende materialen gebruikt zoals wattenstaafjes) omdat het zakje anders kan scheuren.

Op bovenstaande foto’s zie je de voelzakjes die ik voor het thema Herfst heb gemaakt, maar wat dacht je van:

 • witte verf met glitters voor kerst
 • een rijtje zakjes met wit en steeds een beetje meer blauw zodat je van wit naar donkerblauw kunt werken voor de winter (of met een andere kleur voor de lente of zomer)
 • een heleboel zakjes dicht tegen elkaar aan om een groot kunstwerk te maken
 • haargel of
 • shampoo er in…

je kunt zelfs nog een foto of tekening achter het zakje op het raam plakken zodat je door in de verf te wrijven de afbeelding zichtbaar maakt.

Vrijwel kosteloos speelleermateriaal dus, maar tegelijk enorm waardevol!voelzakjes2

6 Thoughts on “Voelzakjes

 1. Pingback: Voelzakjes | Mediawijsheid de Korre | Scoop.it

 2. Pingback: Voelzakjes | Schrijven | Scoop.it

 3. Patrici on 24 oktober 2014 at 12:30 said:

  Hoe kun je nu voelen als er plastic om heen zit???
  Ga naar buiten met die kinderen en laat ze lekker in de modder en aarde wroeten. Dát is pas voelen EN ruiken EN ervaren EN vies worden!!!

  • Hoi Patrici!
   Als je de rest van mijn weblog gelezen hebt, zie je dat ik juist heel erg ben van het vies worden, in de aarde wroeten en het ervaren.
   Deze post gaat over de mogelijkheden van dit soort materiaal. Hoewel je er geen vieze handen van krijgt, is het ook een waardevolle sensorische ervaring. Het gaat in dit verhaal meer over de kleurenkennis, het mengen, de motorische oefening en het ‘doorkijkje’ door het plastic naar buiten.

 4. Kim Verheyden on 25 oktober 2014 at 16:38 said:

  Beste Henrike,
  Superinteressante website en geweldige visie maar ik stel me toch vragen bij de organisatorische en praktische kant van deze activiteiten.
  Hoe groot is groep waarmee je dagelijks aan de slag gaat en hoe oud zijn deze kinderen. Aantal begeleiders?
  Alvast bedankt voor je antwoord en het delen van alle informatie!

  • Hoi Kim!
   Ik heb een groep van 26 kleuters (4-6 jaar) die snel groeit tot minimaal 30. Vorig schooljaar had ik er 31. We hebben geen extra begeleiding in de groep, dus ik doe alle dingen gewoon zelf. Vergt wat organisatie, maar dat ben ik wel gewend 🙂
   Groetjes Henrike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation