Enige tijd geleden schreef ik al een review over het Slecht Weer Boek. Ik ben heel blij met dit soort boeken, omdat ze eigenlijk voor kinderen geschreven zijn en wij er als leerkracht ook veel aan hebben: Geen theoretische uiteenzettingen, wel veel praktische suggesties en ideeën.
Tot mijn grote vreugde ontdekte ik een ander deel in de serie: het Bos Boek! Dit kan ik jullie natuurlijk niet onthouden, dus vandaag in de review:

9789060386804Ik ben één van de gelukkigen met een bos vlakbij de school, dus ik kan met dit boek meteen aan de slag. Heb je geen bos naast de voordeur? Geen probleem! Het boek heeft niet voor niets de subtitel ‘Ontdek wat je allemaal kunt doen met een tak’. Takken zijn natuurlijk, ze zijn gemakkelijk te vinden en ze zijn nog gratis ook.
Met of zonder bos, dit boek geeft inspiratie voor iedereen.

Het Bos Boek is verdeeld in een aantal hoofdstukken:
Avontuurlijke takken, Magische takken, Creatief met takken, Spelletjes met takken, Stokken in de zon, Muziektakken, Takken en Water en Houtsnijden en de natuur.
Per hoofdstuk staat een aantal activiteiten beschreven, elk geschikt voor verschillende leeftijden.
De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven met één (gemakkelijk), twee of drie (begeleiding en supervisie nodig) takjes zodat je meteen kunt zien of het haalbaar is met jouw groep.
‘Avontuurlijke Takken’ is minder goed te doen met een groep jonge kinderen maar ontzettend leuk voor een schoolkamp met de bovenbouw, of bij de scouting. Ook Stokken in de Zon, waarin beschreven wordt hoe je de tijd kunt aflezen aan een schaduw of kunt navigeren met een tak is een aanrader voor het onderwijs in de bovenbouw.

Magische takken daarentegen spreekt weer enorm tot de verbeelding van kleuters (en hun leerkrachten ;-)). Wat dacht je van een Aboriginalstok waaraan je materialen hangt die je verzameld hebt tijdens een uitstapje naar het bos of het park? Hang je schatten aan de tak en je kunt ze keer op keer bekijken. Het helpt kinderen om hun ervaringen te verwoorden terwijl ze hun eigen verzamelde visuele materiaal erbij kunnen gebruiken.
Maak poppetjes van takken en klei en geef ze een huisje in het bos. Wouter Kabouter zou er blij mee zijn!2015-02-27 12.05.562015-02-27 12.05.42Zoek eens een stukje ‘onkruid’ op en maak er een landschap van voor je dinosaurussen of ander wereldspelmateriaal. Hoe leuk is dat?

Het maken van constructies met takken en hout, van een vlot tot een weefraam, je vindt talloze ideeën in het Bos Boek. En als ik je nu nog niet overtuigd heb, kijk dan maar eens naar de allereerste foto in het boek:
2015-02-27 11.53.01Ik stel voor dat we alle bomen in de wijk van dit soort gezichtjes voorzien 😀

Zoveel inspiratie in één boek: Het Bos Boek. Ik ben fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation