Kijk nou toch eens hier. Ziet dat er niet heerlijk kliederig uit?2015-01-19 10.46.36Via Ilka Deltrap, in de Facebookgroep Kleuterwereld (even liken, mensen!) kreeg ik de tip om nepsneeuw te maken van…de absorptiekorrels in luiers. Ilka schreef er op Studio Wonderdag al een blog over.
Eerst had ik mijn twijfels, want is zouden die korrels niet schadelijk zijn? Navraag bij Pampers en Kruidvat leert dat de korrels niet schadelijk zijn voor de huid. Logisch eigenlijk, bij zo’n product, maar we weten het graag zeker. Maanden geleden las ik deze post van Teacher Tom, die ook met luiervulling aan de slag is gegaan. Hilarisch! Dat wil ik natuurlijk ook, al houden wij het wat simpeler dan Tom deed.
Vandaag trek ik mijn wasmachinebak tevoorschijn, leg er een stuk vijverfolie in (naar mijn idee onmisbaar materiaal in elke kleutergroep) en dump er de inhoud van een stuk of tien luiers in. Er melden zich al gauw vier vrijwilligers die al dat witte spul wel interessant vinden.2015-01-19 10.38.13Ik geef hen allemaal een plastic beker en vul een grote kan met ijskoud water. De kan zet ik erbij. Zelf ga ik naast de bak zitten en kijk een beetje glazig voor me uit. De kleuters staren me aan, wachtend op een reactie maar die komt niet.
Tenslotte waagt een van de kinderen het om, voorzichtig, wat water in zijn beker te gieten. Als hij ziet dat ik begin te glimlachen, schenkt hij bij de anderen ook hun beker vol. Goed. De juf lacht nog, dus het is veilig 😉
Dan giet de betreffende kleuter een beetje water op de luierpluis, terwijl hij mijn reactie nauwlettend in de gaten houdt. Als ik hem enthousiast aankijk, want dat kan ik: enthousiast kijken,  kiepert hij de hele handel in de bak en graait er met zijn handen in. De andere kleuters volgen zijn voorbeeld…en dan gaan ze los! Binnen twee minuten is de kan leeg en vragen ze om meer water. 2015-01-19 10.43.37Er worden bekers vol water op de luierkorrels gesmeten. ‘Nog voller, nóg voller!’ roepen de kliederaars, terwijl ze handenvol korrels in hun bekers proppen. ‘De mijne is alweer leeg,’ mompelt er eentje en hij gaat op weg naar de waterkan. ‘Ik ga er nog een beker water bij gieten. Met die erbij heb ik er dan drie in gegoten!’ Hoor dat kind eens rekenen 😀
Ze maken er taartjes mee, proberen het water uit de vlokken te knijpen en wrijven de ‘sneeuw’ tussen hun vingers. Dan steekt er zelfs een sneeuwstorm op en er dwarrelen flink wat sneeuwvlokken in het rond:
2015-01-19 10.56.41(Je kunt hier trouwens een ‘Frozen’-thema van maken als je een beetje blauwe kleurstof door het water doet. Woop Woop!)
Zorg wel dat je een groot stuk plastic onder je bak neer legt. Dat heb ik op de foto’s niet gedaan en geloof me: daar word je niet vrolijk van, want de hele tent glibbert als een dolle. ’s Middags heb ik er een paar opengeknipte vuilniszakken onder gelegd en toen was het een stuk sneller opgeruimd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation