De film Frozen is momenteel een enorme hit in kleuterland. Elsa en Anna betoveren de kleintjes elke keer weer. En iedereen, hoe kan het ook anders, is stapelgek op Olaf! Laat die nou precies in ons huidige thema Stippen en Strepen passen 😀
olafhappy

Het duurt dan ook niet lang voor de kleuters me vragen of ik hen wil leren hoe ze Olaf kunnen tekenen. Normaal gesproken vind ik het juist fijn als iedereen zijn eigen draai geeft aan een schilderij of tekening (ik ben eigenlijk allergisch voor 30 identieke knutsels), maar voor deze keer maak ik een uitzondering en neem ik de kinderen stap voor stap mee in de ‘instructies’.
Degenen die dat willen uiteraard, want ik heb ook nog een andere sneeuwman achter de hand waarin meer variatie en eigen inbreng mogelijk is. Die vind je hier, op de schitterende weblog Deep Space Sparkle. Vrij schilderen kan natuurlijk ook gewoon. Ik zeg het er maar bij 😉

Onze versie van ‘Olaf’ begint met een grote witte stip, midden op het blad. (
Je kunt ervoor kiezen om de lijnen eerst met potlood neer te zetten voor je met verf aan de slag gaat.)
2015-01-05 14.16.15Daarna teken je onder aan elke kant van de stip een lijn en schilder je het geheel in met witte verf. Even laten drogen.
Met zwarte verf trek je de contouren van de stip en de twee lijnen over. De lijnen zijn het mooist als ze echt zwart zijn en niet al te breed. Dit levert interessante opmerkingen op aan de schildertafel:
‘Als je de lijn heel dik maakt wordt je sneeuwpop kleiner.’
2015-01-06 13.52.182015-01-06 13.52.22Tijd om Olaf zijn blije glimlach te geven! Hiervoor schilder je een gebogen lijn ongeveer in het midden van het hoofd. Je maakt er een kleine, open rechthoek aan vast. Daarna maak je een halve cirkel van de ene kant van de gebogen lijn, onder de rechthoek door, naar de andere kant. Je schildert alles tussen de beide lijnen in, behalve de rechthoek. Tadaa! Olaf lacht al! Nu de knopen nog op zijn buik zetten.
2015-01-06 13.55.32Zie je dat de Olaf hier rechtsboven krulhaar heeft? 🙂

Voor de neus knippen we een grote spitse driehoek uit een stuk oranje papier. We meten of hij wel op het papier past en plakken hem daarna boven het midden op Olaf zijn hoofd. Zo lijkt het of hij naar boven kijkt. Daarna krijgt hij nog een paar armen en vingers. Daarvoor trekken we twee lijnen vanaf de buik recht naar boven en zetten er kleine lijntjes aan vast.
Tenslotte stempelen of schilderen we met wattenstokjes een wervelende sneeuwbui om Olaf heen.
2015-01-06 14.08.09

2015-01-06 14.08.34Met deze activiteit kun je heerlijk aan de slag met stippen en strepen, maar ook met meten (de neus en het formaat van de sneeuwpoppen) en tellen (hoeveel knopen krijgt Olaf? Hoeveel vingers? Kun je de sneeuwvlokken tellen?).
Wat het motorische niveau van de kinderen ook is: dit kunnen ze vrijwel allemaal en dat zorgt voor een paar héle trotse snuitjes!

Het originele idee vind je op de website van Learning In Spain.

One Thought on “‘Zullen wij een sneeuwpop maken?’

  1. Petra on 6 januari 2015 at 22:02 said:

    Ohh wat een leukerd zeg! Ik vind Kleuterklasse echt geweldig om te volgen. Ga zo door!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation