Dit is een boek dat ik alleen al om de kaft zou kopen 🙂 trolWat meteen opvalt aan ‘Trol en het Pietertje’ is natuurlijk de titel, maar daarnaast ook het doorkijkje dat in die kaft verwerkt is.
We zien het Pietertje daarin door het bos huppelen terwijl Trol hem vanachter een boom in de gaten houdt. Op de eerste bladzijde wandelt het Pietertje vrolijk het bos uit en verschuilt Trol zich aan de bosrand, nog steeds wachtend op een kans om het Pietertje te grijpen.
Hoewel het in de meeste boeken de Pietertjes zijn die een trol willen vangen, is het in dit geval dus precies andersom!

Elke dag rond twaalf uur probeert Trol het Pietertje te pakken. Maar dat valt nog niet mee! Het Pietertje is veel te snel voor Trol en weet elke keer weer te ontkomen. Trol geeft het echter niet zomaar op. De volgende dag en de dagen daarna doet hij nieuwe pogingen om het Pietertje te grazen te nemen, maar het Pietertje zelf werkt niet echt mee. Hij vertikt het om gewoon even keurig stil te blijven staan zodat Trol hem op kan eten. Hij rent in het rond, verstopt zich of sluipt stilletjes over de brug waaronder Trol zich verschanst.
Een vervelend Pietertje is het.
Zo gaat de tijd voorbij. Tegen de tijd dat de lente begint is Trol er helemaal klaar mee.
Het is niet eerlijk. Die Pietertje laat zich met opzet niet pakken en opeten, alleen om Trol te pesten!
Trol kruipt boos, hongerig en teleurgesteld terug in zijn hol en vult zijn knorrende maag met takjes en stenen. Hij heeft het gehad met pesterige Pietertjes.

Pietertje loopt intussen weer door het bos. Het valt hem op dat Trol nergens te zien is. Pietertje vertrouwt het zaakje niet en hij zoekt overal. In het hoge gras, onder de brug…maar geen Trol te zien. Pietertje komt veilig thuis en gaat in de keuken aan de slag. Dan pas dringt het tot hem door: de Trol heeft het opgegeven! Pietertje heeft gewonnen!
Hij heeft zich nog nooit zó goed gevoeld. Tot Trol uit de voorraadkast tevoorschijn springt en Pietertje met één grote HAP opslokt.
Trol heeft zich nog nooit zó goed gevoeld.
Maar helaas voor Trol (en gelukkig voor alle Pietertjes in de wereld)…Pietertjes smaken afschuwelijk!
Trol weet niet hoe gauw hij het Pietertje uit moet spugen. Arme Trol. Weer een lege maag.

Terwijl Trol medelijden met zichzelf heeft en Pietertje uit zit te druipen van het Trollenspuug klinkt het gerinkel van de kookwekker. Pietertje stond namelijk, voordat hij opgegeten werd, een heerlijke cake te bakken! Trol ontdekt dat cake eigenlijk veel lekkerder is dan een Pietertje en de twee worden dikke vrienden.
En Pietertje? Die deelt zijn cake voortaan met alle trollen in het bos.

Trol is een echte antiheld: hij loopt een beetje kromgebogen, kijkt wat onnozel, is véél te zwaar en nog onhandig ook. Hoewel Trol in het hele boek niets zegt hoor je hem bijna ‘Huh?!’ roepen als het Pietertje hem weer eens te slim af is.
Vanaf het begin van het verhaal roept hij daardoor dermate veel sympathie op dat je hem toch wel een Pietertje gunt. Hij doet er zoveel moeite voor, het arme beest.
Van de andere kant begrijp je ook dat Pietertje er weinig zin in heeft om zich te laten opeten, zeker niet als hij plannen heeft om een cake te bakken.

Trol en het Pietertje’ stond niet voor niets tijdens de Nationale Voorleesdagen 2013 in de Prentenboek TopTien.
Adam Stower heeft zijn boek met enorm veel humor geschreven. De illustraties zijn helder en ruim opgezet, waardoor er voldoende details te zien zijn zonder dat het een te druk geheel wordt.
Het is een vrolijk verhaal, waar kinderen niet snel genoeg van zullen krijgen.
Je krijgt er zelfs een gratis advies van de schrijver bij: Zorg dat je ALTIJD een cake bij je hebt. Je zou maar eens een trol met honger tegen komen…

‘Trol en het Pietertje’ is verkrijgbaar bij uitgeverij De Fontein en Bol.com en kost €12,99.
Je koopt ‘m hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation