Op Pinterest vond ik een foto van een groepsplattegrond met een pepernootje er op . De pepernoot op de plattegrond geeft aan waar er in de klas een echte pepernoot is verstopt. Wie weet waar de pepernoot ligt mag hem opeten.
Helaas staat er niet bij van wie het oorspronkelijke idee is, dus wie het weet mag het me zeggen en dan krijgt diegene hier alle credits!
Ik heb het dus niet zelf bedacht, maar vind het zo leuk dat ik mijn variatie erop hier met jullie deel.

Met een paar oudste kleuters maak ik een grote klasplattegrond. Ja, dit is de ruimte waarin ik elke dag met mijn kleuters mag spelen 😀 Groot is ‘ie hè?
Ik leg uit dat er op een plattegrond alleen de belangrijke dingen staan die altijd in de klas zijn. Stoelen, tafels, kasten, deuren en muren bijvoorbeeld. ‘Anders wordt het veel te vol op de plaat grond’, weet er eentje.
Het maken van de plattegrond is al een feestje op zich. De kleuters in kwestie slepen het ding door de hele ruimte en vinden nog een paar kasten en muren die niet op de plattegrond stonden.

2014-11-18 12.51.24Ik leg een halve kurk uit de pepernootfabriek ergens op de plattegrond en verstop, terwijl de kleuters hun ogen dichtdoen,  een ander kurkje op diezelfde plaats in de klas. In het begin vinden ze het best moeilijk, zo’n plattegrond lezen. Hoe meer we het oefenen, hoe beter het gaat.
2014-11-18 12.51.19Omdat het werken met een plattegrond dit groepsplan centraal staat is dit een uitgelezen kas om dit eens spelenderwijs te behandelen.
Bij deze activiteit besteden we ook aandacht aan woordenschat en het kunnen beschrijven van plaatsen en voorwerpen. Want als je weet waar de ‘pepernoot’ ligt, is enkel aanwijzen niet genoeg. Je moet eerst vertellen in welke ruimte hij ligt en welke zaken erbij in de buurt zijn. Ligt de pepernoot op een tafel, in een kist, in een hoekje of in de kast? Daar zijn de meetkundige begrippen weer!
Later in het schooljaar komt het begrip ‘plattegrond’ nog een paar keer terug, maar voor Sinterklaas is dit een prachtig spelletje voor tussendoor! Je kunt het in de grote of in een kleinere groep spelen en het zo moeilijk (of gemakkelijk) maken als je wilt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation