Omdat ik een aantal bouwkundigen in spé in de groep heb wordt de bouwhoek dagelijks erg veel gebruikt. Er liggen allerlei materialen in en de kleuters weten dat ze nog extra spullen mogen pakken uit andere delen van de klas als ze vinden dat het nodig is.
Om een nieuwe impuls aan het spel in de bouwhoek te geven en om meer kinderen te interesseren voor dit type activiteit heb ik het Bouwhoekboek gemaakt!
In dit boek staan afbeeldingen van bijzondere gebouwen: het Atomium, het Colosseum, religieuze bouwwerken, kastelen, het Louvre…je vindt er van alles. De kleuters kunnen een gebouw kiezen dat ze vervolgens in de bouwhoek gaan nabouwen, met alle materialen die ze nodig denken te hebben. Met deze activiteit oefenen ze onder andere met het gebruik van meetkundige begrippen (oriënteren en lokaliseren) en met het maken van een koppeling tussen het platte vlak en een ruimtelijke constructie.
Voor het thema Sinterklaas koppel ik het BouwhoekBoek aan het kasteel van Sinterklaas uit het boek Sinterklaas van Charlotte Dematons. Ik ben verliefd op dat boek. Het boek van duizend verhalen. Ik wil hem. Wie weet brengt Sinterklaas het in mijn schoen.
Naar aanleiding van het kasteel van de Sint haal ik de verzameling gebouwen tevoorschijn en vraag twee kleuters om samen een keuze te maken uit de foto’s. Ze kiezen voor een Aziatisch gebouw (tempel?) hoewel er in onderstaande foto ook veel interesse is.
2014-11-18 10.47.05Deze wordt het!
Het boek wordt in de bouwhoek gelegd en de bouw kan beginnen.2014-11-18 10.47.36Eerst de muren neerzetten (en goed kijken waar er uitsteeksels zitten):2014-11-18 10.49.54En dan verder met de binnenkant. 2014-11-18 10.50.10Helaas heb ik geen foto van het uiteindelijke bouwwerk. Meneer en mevrouw vonden het leuk om de boel omver te sloopkogelen voor ik een foto gemaakt had. Beetje jammer, kinders 😉 Neem van mij aan, het zag er prima uit!

Voor wie het leuk vindt:
download hier je eigen Bouwhoekboek (Zipbestand met losse foto’s) of de foto’s in een Wordbestand: bouwhoekafbeeldingen.

Je vindt er alle afbeeldingen die ik heb gebruikt. Printen, in een mapje stoppen en je bent klaar om te starten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation