Naar aanleiding van het succes van de Stormbaan besluit ik er nog een schepje bovenop te doen in de vorm van de Pepernootfabriek!
Het principe is eigenlijk hetzelfde: je neemt een hoop rolletjes, doosjes en ander afvalmateriaal en bouwt er een soort knikkerbaan mee.
Ik gebruik als achterwand een grote kartonnen doos, maar je kunt het natuurlijk ook op je raam of deur plakken (met een stuk papier of karton erachter).

Eerst plak ik cadeaupapier op de achterwand, voor een extra sinterklazig effect. Voor de duidelijkheid: ik heb alles erop geplakt terwijl het geheel plat op de grond lag. Ik ben er dus zelf bovenop gaan zitten om alles met brede tape vast te plakken. En dat viel nog niet mee, want ik had een rokje aan. Het was een van mijn minder charmante momenten. Offers brengen, we weten er in het onderwijs alles van 😉

Via facebook krijg ik vaak de vraag of ik het met de kinderen samen heb gemaakt. Het antwoord daarop is in dit geval nee, om de eenvoudige reden dat ik een grote ‘baan’ wilde met meerdere mogelijkheden en het in één keer goed op de wand geplakt moest worden. Pepernootfabrieken van dit formaat zijn niet handig om met kleuters in elkaar te zetten, want uiteindelijk doe je dan nog zelf al het werk. Mocht je een kleinere versie willen maken dan kan dat wellicht wel, maar omdat deze groot moet zijn én tegen een stootje moet kunnen zijn de kinderen deze keer niet betrokken geweest bij het productieproces. Dat maakt het speelplezier er niet minder om, want als ik de doos uit klap en de Pepernootfabriek onthul reageren de kleuters meer dan enthousiast. Ze vinden hem ‘vet’. En dat is ‘ie ook, zeg nou zelf.

Ingeklapt ziet het er zo uit:2014-11-12 17.06.00En aan de binnenkant is van alles te beleven!
2014-11-12 17.04.362014-11-12 17.04.432014-11-12 17.04.542014-11-18 10.30.07Je kunt er voor kiezen om er echte pepernoten doorheen te laten rollen.
Ik gebruik kurken die ik gehalveerd heb. Op de kurken heb ik cijfers gezet, zodat het spel nog een extra impuls krijgt. De kinderen bekijken onder het ‘fabrieken’ welke pepernoot het duurst is (dus het hoogste cijfer heeft), de pepernoten worden op volgorde gelegd en er ontstaan puntensystemen: de ene baan is moeilijker dus meer punten waard, waardoor de ‘duurste’ pepernoten daar doorheen moeten. Er wordt veel geteld terwijl de fabriek op volle toeren draait.
Intussen breiden de kleuters hun ruimtelijk inzicht uit en voeren ze gesprekken over de werking van de buizen. Ze proberen te voorspellen in welk bakje hun pepernootje gaat vallen en zijn verrukt als het daar ook daadwerkelijk terecht komt.
De jongere kinderen genieten vooral van de herhaling en, als de werking eenmaal bekend is, van de voorspelbaarheid van sommige fabrieksbuizen. Er is voor alle kinderen iets te halen. Een enkeling is snel met de buizen klaar maar is wel vol aandacht voor de patronen op het cadeaupapier, telt de zwarte Pietjes en zoekt zoveel mogelijk verschillende figuurtjes op de achterwand. Voor elk wat wils en nog gratis ook 😀

 

2 Thoughts on “De pepernootfabriek

  1. trees smits on 18 november 2014 at 19:27 said:

    Prachtig bedacht, Henrike. Ik volg alles met veel plezier en “steel” zo af en toe een idee van jou!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation