2013-08-15 13.41.13Dit is een variatie op het schilderen van deze prachtige uilen, alleen heb ik het nu gebruikt om bijen mee te schilderen, die een even groot succes waren!

De werkwijze is als volgt:
Je zorgt voor elk kind voor een schildervel (A3) en een potlood. Verf en kwasten komen later.
Neem zelf ook een blad papier en een potlood, zodat je de stappen op je eigen papier voor kunt doen.

  1.  Leg het papier ‘liggend’ voor je neer.
  2. Teken een grote ovaal voor het lijf. Dit is voor sommige kinderen best lastig, omdat ze de neiging hebben om klein te tekenen. Geef aan dat het echt GROOT mag zijn en doe het eventueel op je eigen blad voor. Gummen is niet nodig, ‘verkeerde’ lijnen kunnen later overgeschilderd worden.
  3. Nu de ogen. Teken daarvoor twee grote cirkels links- of rechtsbovenaan je ovaal, het liefst zodat ze half over de ovaal heen komen te staan.
  4. Teken twee vleugels bovenop de ovaal (veel kinderen kunnen dit zelf. Teken eventueel een voorbeeld op je eigen papier voor kinderen die ondersteuning nodig hebben).
  5. De bij is nu in potlood af. De rest wordt gedaan tijdens het schilderen.

Ruim dan de potloden op en zet de verf klaar. Ik heb elk kind één kwast gegeven en ze die steeds tussendoor laten schoonspoelen, zodat ze zich op elk onderdeel apart moesten concentreren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere kwasten klaar te leggen.

Laat de kleuters alle onderdelen stuk voor stuk inschilderen. Wij begonnen met de ogen, dan het lijf en de vleugels.
Als het geheel goed droog is kunnen de kinderen de lijnen met zwarte verf overtrekken en de strepen op het lijf, een ‘mond’, poten en een angel erop schilderen. De mond hoeft niet persé, maar in de voorbeelden hieronder zie je dat het juist dat mondje is dat de bij een eigen karakter geeft.2013-08-15 13.30.00

2013-08-19 12.54.34

 

Belangrijk:
Bespreek met de kinderen dat elk onderdeel een eigen kleur moet hebben (als mijn kleuters een vrije opdracht krijgen staat het kleurgebruik hen uiteraard vrij, maar in dit geval wilde ik ze wat leren over kleurgebruik en contrast).
Ook dient elk deel helemaal ingeschilderd te worden zodat het papier niet meer zichtbaar is.

Veel schilderplezier!

One Thought on “De bij

  1. Pingback: De uil | KleuterKlasse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation