Sinterklaas komt alweer in zicht! De meeste leerkrachten maken in december echte pepernoten met de kinderen. Ter aanvulling daarop: wat dacht je van pepernotenspeelklei? Je kunt het gebruiken in de stoomboot, het pietenhuis, de pietenbakkerij of welke hoek je maar verzint.

Daar gaat ‘ie:

  • 400 gram witte bloem
  • 200 gram zout
  • 3 eetlepels olijf- of babyolie
  • 2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel aluin (dan kun je het maandenlang bewaren, maar gewoon citroensap uit zo’n geel flesje doet het ook prima en dan blijft je klei zeker zes weken goed)
  • Ongeveer 450ml kokendheet water (in de waterkoker laten zitten tot je het nodig hebt)
  • Een mengkom
  • Lepel om te roeren
  • Twee theelepels (of naar behoefte) speculaaskruiden

Doe alles behalve het water in een grote kom en roer het door elkaar.
Giet nu het water bij je bloemmengsel en roer het door. Niet al het water in één keer erbij, dan loop je risico dat je klei te nat en dus plakkerig wordt.
Roer het goed door met een lepel. Daarna flink kneden met je handen. Intussen even snuffelen of je er meer speculaaskruiden bij moet doen. Let op dat er niet téveel in gaat, want dan geurt het te sterk en dat kan te heftig zijn voor kleuterneusjes.

Je voelt vanzelf of er meer water door moet. Het eindresultaat moet een soepele, kneedbare massa zijn. Is het te droog, doe er dan wat meer water bij. Herhaal dat tot je de gewenste structuur hebt. Is het te nat dan kun je wat extra bloem gebruiken.

Tada!

14

3 Thoughts on “Pepernotenklei

  1. Pingback: Herfstklei dat naar appeltaart ruikt | Klas van juf Linda

  2. Mariska on 14 november 2015 at 22:35 said:

    Dit recept heb ik vorig jaar gebruikt. Na een week ging het enorm plakken. Tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation