Vandaag trek ik een materiaal uit de kast dat al een tijdje in de vergetelheid is geraakt. Ik blaas (letterlijk) het stof eraf en zet het met veel vertoon in de kring. Dat helpt altijd, om het met een hoop bravoure te brengen 😉

Het Blauwe Bonenspel! Ik vond het originele idee jaren geleden op Education.com. Topwebsite!
Met dit spel oefenen de kinderen op een speelse manier met de begrippen meer/minder/meest/minst. Daarbij kun je ook nog het getalbegrip in de aandacht zetten op een niveau dat bij de kinderen past. En dat allemaal met een zak gedroogde bonen en een spuitbus verf. Daar gaat ‘ie!

Als voorbereiding spreid je een zak gedroogde bonen uit op een krant en spuit je één kant van de bonen blauw. Goed laten drogen en de hele handel in een pot stoppen.

Het spel zelf gaat als volgt:
Je speelt het met zijn tweeën. Pak een bekertje en doe daar een oneven aantal bonen in. Wij pakken er vandaag zeven, maar met jongere kinderen kun je er ook drie gebruiken en met oudere (of meer vaardige) kinderen natuurlijk veel meer. Zolang het maar een oneven getal is.
Spreek af wie welke kleur is: bruin of blauw.
Schud de bonen in de beker (á la Yahtzee) en gooi ze op tafel. Of, in ons geval, op de grond.
2014-10-07 12.43.14 (Copy)

Van welke kleur liggen nu de meeste bonen? Die heeft gewonnen! Dus als er meer met de blauwe kant omhoog liggen heeft die speler een punt.
2014-10-07 12.43.18 (Copy)Voor elk punt zet je een streepje op de scorelijst (optioneel, maar we leggen zo de koppeling met het platte vlak en het schematisch weergeven van een spelstand).2014-10-07 12.44.11 (Copy)
En eigenlijk…is dat alles! In elk geval wat de spelregels betreft. Want in dit kleine, simpele spel zitten enorm veel vaardigheden verborgen. Tellen bijvoorbeeld. Groeperen van hoeveelheden (want er ontstaan steeds twee groepjes bonen). De begrippen meer, minder, meest, minst en evenveel (bij de scorelijst, evenveel punten) én het schatten daarvan, want de kinderen ontdekken dat je niet altijd de bonen hoeft te tellen om te zien wie de meeste heeft: ‘Dan zie je gewoon dat er heel veel blauw ligt. Of heel veel bruin. En die wint dan’.

Het enthousiasme van de kleuters is gigantisch. Ze willen bijna allemaal met het blauwe bonenspel aan de slag. Gelukkig heb ik een hele stapel bekers en een pot vol boontjes, dus dat is geen probleem. De kinderen zoeken een spelgenoot en een rustig plekje. Al snel zitten er overal kleuters met een beker bonen te schudden, de stand bij te houden en vooral heel veel rekenvaardigheden te ontwikkelen! Twee kleuters hebben er zelfs meer dan een uur mee gespeeld en waren not amused toen ze toch echt moesten stoppen: ‘Ik was net aan het winnen! Mogen we morgen weer?’

En dat ene jochie dat zoveel moeite heeft met de telrij…die telt, zonder het te beseffen, wel twintig keer tot zes. Bam.

2 Thoughts on “Het Blauwe Bonenspel

  1. Ook zo’n wondermiddel: De happertjes
    http://www.positiefleren.nl/jufjedermann/haasjes-en-happertjes (met filmpje hoe ze gemaakt worden)
    Aan het eind van de dag telden zelfs de jongste kleuters synchroon. 🙂

  2. Lora on 22 mei 2015 at 21:00 said:

    Dit is echt een eenvoudige, leuke en toch efficiënte manier om aan wiskunde te werken. Bedankt voor dit bericht!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation