De discussie over of zwarte piet al dan niet zwart moet blijven: ik houd me daar niet mee bezig. Laat de grote mensen maar discussiëren, ik heb liever een mooi verhaal. En met dit schitterende, kleurrijke, vrolijke boek heb ik er weer een juweeltje bij:

De Pieten Maken Het Bont! 
pieten

Wat meteen opvalt als je het boek openslaat is het kleurgebruik.
Het boek is zo’n explosie van kleur dat je niet eens in de gaten hebt dat de pieten in dit boek ook helemaal gekleurd zijn. En of je daar nu voor of tegen bent, dat maakt in de wereld van de verhalenvertellers niet uit.

Het leuke aan de illustraties, los van het verhaal, is dat er overal grappige details in zijn verwerkt.
Op de omslagbladzijde hangen gekleurde vlaggen, die doorlopen op de volgende pagina en eindigen op de Pakjesboot. In die vlaggenlijn kun je de mijter van de Sint al herkennen, subtiel weergegeven maar onmiskenbaar aanwezig. Aan de Pakjesboot zit een Piet op het anker terwijl hij een vis probeert te vangen met een chocoladeletter. De deur van de pakjeskamer heeft een deurknop in de vorm van een mijter, een van de zeemeeuwen bij de boot heeft een pietenmutsje op en de dieren in de zee vormen het woord ‘Sint’.
Sinterklaas heeft zelfs een pen in de vorm van een worteltje!

Omdat vrijwel elke bladzijde een soort praatplaat op zich is, kun je er in de kleutergroep ontzettend veel kanten mee op:
De vlaggenlijn aan het begin heeft een patroon van kleuren, dat zich steeds herhaalt. Ook in de kleding van de Pieten en het cadeaupapier op de pakjes zijn patronen terug te vinden waardoor je dit concept op een speelse manier kunt aanbieden. Hebben de kleuters ook patronen op hun kleding? Zijn er patronen in de klas, of buiten? (zie bijvoorbeeld mijn post over de patronenwandeling)
Behalve de tekst van het verhaal (waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende lettertypen en kleuren) zijn op de illustraties nog veel meer letters te vinden. Hoofdletters, schrijfletters, stempelletters, het zit er allemaal in.

En dan nu: het verhaal!
Zoals we van Pimm van Hest gewend zijn is het taalgebruik ontzettend gevarieerd en daardoor is dit boek een uitgelezen mogelijkheid om in te zetten bij het vergroten van de woordenschat. Met woorden als ‘fantastisch’, ‘origineel’, ‘waarschuwing’, ‘kluis’ en ‘zakenreis’ kom je nog eens wat verder dan de traditionele ‘schoorsteen’, ‘klomp’, ‘paard’ en ‘mijter’.
De vlaggenlijn leidt je naar het begin van het avontuur, waar piet Scrabadoelie druk bezig is op de stoomboot. Let op: hij is in de warme zomerzon het dek van de stoomboot aan het schrobben. Woordenschatalert!!!
Scrabadoelie krijgt een telefoontje van de Sint. Die deelt hem mee dat hij op vakantie gaat en dat hij de leiding een weekje aan Scrabadoelie over laat. Terwijl de Sint de verbinding verbreekt, een roze zonnebril op zet en er vandoor gaat op zijn paard, doet Scrabadoelie zijn best om niet in paniek te raken.
Gelukkig heeft Sinterklaas een aantal tips voor hem achtergelaten. De tips bevatten informatie over de Bakpieten (niet al hun ideeën zijn even fantastisch), de Rijmpieten (ze willen nog weleens ondeugend zijn), de Waspieten (zijn liever lui dan moe) en de Inpakpieten (het zijn net kleine kinderen). De Sint geeft het advies om bij grote problemen in zijn blauwe boek te kijken.
Scrabadoelie stelt de andere Pieten via een sms op de hoogte van de recente veranderingen in het management…en dan begint de ellende. De Bakpieten overtuigen Scrabadoelie van het nut van de Dobbels, ofwel de vierkante pepernoot. De twijfels die onze kersverse leidinggevende hierover nog heeft worden op slag vergeten als de naam wordt veranderd in ScrabaDobbels.

Als Scrabadoelie zich dan ook nog laat overhalen om met de Waspieten op minivakantie zakenreis te gaan, want zij willen er ook weleens tussenuit, gaat het pas echt fout in het pietenhuis. De Rijmpieten slaan volledig door en maken rijmpjes over scheetjes, onderbroeken, diarree en nepdrollen, de Bakpieten hebben de keuken in brand gezet, de was wordt niet gedaan en de Inpakpieten hebben alle cadeautjes uitgepakt. En dan sms’t Sinterklaas dat hij morgen alweer thuis zal zijn.
Op het moment dat Scrabadoelie het niet meer ziet zitten, denkt hij opeens aan het advies van de Sint: bij grote problemen is er altijd nog het blauwe boek.
Wat er in dat blauwe boek staat? Dat verklap ik hier natuurlijk niet. Maar uiteindelijk lukt het Scrabadoelie om alles op tijd in orde te krijgen voordat Sinterklaas weer terug is. En de Sint? Die is zó onder de indruk van de leiderscapaciteiten van onze held…dat hij volgend jaar weer de leiding krijgt!

‘De Pieten maken het bont’ steekt het traditionele Sinterklaasfeest in een moderner jasje, zonder iets af te doen aan de traditie. De pieten zijn gekleurd, dat is waar, maar gezien de stijl van illustraties in alle kleuren van de regenboog past dat esthetisch gezien naadloos in het geheel. In de regenboog zit ook geen zwart :-). Voor leerkrachten die met gekleurde pieten aan de slag gaan dit jaar is dit boek net zo’n topper als voor hen die zwarte pieten op bezoek krijgen.
Zolang de pepernoten maar rond blijven, want volgens de Bakpieten is het een hels karwei om ze allemaal vierkant te vijlen.

Je koopt hem hier!

Psst…meer lezen van Pimm van Hest? Kijk dan eens naar mijn review van ‘De Poep- en Piesprinses’!

 

One Thought on “Review: De Pieten Maken Het Bont – Pimm van Hest

  1. Ria Bertens on 4 oktober 2014 at 16:22 said:

    Leuk boek, maar meteen besteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation