Update: het hele project rondom het boek ‘Bang Mannetje’ vind je in de webwinkel van Kleuteruniversiteit!
Als afsluiting van het project over Bang Mannetje gaan we vandaag op zoek naar de Toverboom. Dankzij een paar creatieve collega’s en een aantal supertoffe ouders is het een route vol spanning en sprookjes. Eerst komen we vlakbij de school een toverfee tegen. Die fee is niet blij, want haar toverstok is gebroken. Ze wil graag naar de Toverboom om hem om hulp te vragen, maar hoewel ze bijna overal gezocht heeft kan ze hem niet vinden. Zielig hè? Dat vinden wij ook. Je ziet het aan de snoetjes 🙂

2014-09-30 09.47.14 (Copy)Of wij willen helpen met zoeken? Natuurlijk, want wij zijn wel in voor wat avontuur. We krijgen een kaartje met haar telefoonnummer en de vraag of we haar willen bellen als we de boom hebben gevonden. Een van de kleuters stopt het kaartje veilig in zijn broekzak. Off we go!
De Toverfee stuurt ons richting het fietspad om in een gebied te zoeken waar zij nog niet geweest is.
Onderweg oefenen we onze vaardigheden in het verkeer, want er moet vaak overgestoken worden. Al gauw komen we bij een toverheks. Die weet de weg naar de Toverboom! We moeten wel een opdracht uitvoeren, anders vertelt ze ons niet welke kant we op moeten. ‘Wij kunnen ‘alles!’ roep ik vol zelfvertrouwen. De heks wil dat we laten zien hoe een Bang Mannetje loopt. Eitje. Doen we even.
2014-09-30 09.56.55 (Copy)

De heks is zeer tevreden en geeft ons het volgende stuk van de route. Net zoals in het boek Bang Mannetje wordt er veel beschreven met de begrippen links en rechts, dus dat oefenen we ook meteen.

2014-09-30 10.01.24 (Copy)En daar is de bakker, zomaar uit het boek gekropen! De bakker wil graag een toverspreuk van ons horen waarmee ze een heleboel deeg kan toveren.
Dat hebben we zo voor elkaar: ‘Hokus pokus pilatus weeg, geef de bakker een heleboel deeg!’
(Bij het maken van de spreuk komen er heel wat rijmvaardigheden kijken en zo leren we stiekem heel wat bij op onze tocht!)
En verder gaan we, op zoek naar de Toverboom. Onderweg roepen we naar iedereen die we tegenkomen: ‘Heeft u de toverboom gezien?’ De mevrouw met de baby weet het niet, de jogger met het rode shirt zou onderweg goed opletten 😉

We komen nog een echt spook tegen, met een lastige opdracht: we moeten een spinnenweb voor haar maken. Dat is niet zo simpel want we hebben geen draadjes…maar de kleuters bedenken al gauw dat er in elk geval een grote kring moet komen (want we maken dat web wel met onze lichamen, vinden ze). Er komt nog een kleinere kring in het midden en ikzelf fungeer als grote dikke enge spin.

2014-09-30 10.09.17 (Copy)

Na het ontvangen van het volgende stuk van de route passeren we een grote boom. Tijd om de kennis van de kleuters eens te testen, vind ik, en ik vraag:
‘Wat is dit voor een boom?’
‘Een EIK!’ galmt het hele stel. ‘Een Hollandse eik…’ fluistert de kleine knul met het visitekaartje van de fee op zak. Hij glundert bij het zien van mijn verrukte gezicht.
‘Hoe kun je dat dan zien?’ vraag ik. ‘Aan de blaadjes, die zijn rond aan de zijkantjes,’ orakelt hij. ‘Die andere soort is een Amerikaanse eik,’ verkondigt een van de meisjes in de voorhoede. ‘Die heeft blaadjes met van die punten aan de zijkant.’
Voilà. Ik kan met pensioen, mijn werk hier is gedaan.

Op onze tocht naar de Toverboom komen we nog een haai, een monster en een piraat met slangenhaar tegen, maar dan staan we toch eindelijk voor de ingang van het Wilde Woeste Woud.
2014-09-30 10.46.14 (Copy)De kinderen zijn intussen ontzettend moe van al dat lopen en ondanks dat houden ze toch vol: we moeten naar die boom!
Voorzichtig langs de modderplassen en ja hoor…daar staat ‘ie!!! Compleet met brilletje, sjaal, telefoon en potlood aan een touwtje.
2014-09-30 10.48.05 (Copy)Ik bel gauw de toverfee op om te vertellen waar de boom staat, terwijl de kinderen proberen om een gesprekje met de Toverboom aan te knopen. ‘Hij zegt niets,’ zegt een van de kleuters enigszins teleurgesteld. ‘Misschien verstaan we het gewoon niet,’ opper ik. ‘Ik spreek geen Toverbooms’. Dat kan het ook zijn, vindt de kleuter en ze geeft de boom een knuffel. Want hij is toch wel lief.’Ik denk dat het spreekuur gewoon is afgelopen en dat hij daarom niets zegt! Er hangen ook geen briefjes meer aan, dus dan zijn alle mensen al geweest en is hij uitgekletst.’

Uitgeput maar voldaan wandelen we terug naar school, maar niet voor we naar de Toverboom gezwaaid hebben. ‘Die boom stond er de vorige keer niet, hoor,’ vertelt een van de kinderen achterdochtig. ‘Wel waar, maar we hebben toen gewoon niet goed gezocht!’ verklaart een ander. ‘Oh ja,’ reageert de eerste. Dat zal het zijn 🙂

Hiermee sluiten we ons prachtige thema over Bang Mannetje af. Met veel dank aan Mathilde Stein en Mies van Hout, voor het mooie verhaal en de geweldige illustraties.
Zoals de toverboom gezegd zou hebben:

‘Dit was het spreekuur. Goedemiddag.’

‘Bang Mannetje’, Mathilde Stein (tekst) & Mies van Hout (Illustraties), Lemniscaat, 2005

 

One Thought on “Op zoek naar de Toverboom

  1. Ge-wel-dig! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation