Een postelastiek en een propje krantenpapier met wat plakband eromheen, meer heb je niet nodig. Met deze simpele materialen kun je werken aan het ervaren van kracht, richting en lengte, maar ook aan de motoriek en het ontwikkelen van de kracht in de vingers die nodig is voor het schrijfproces. (Tip: je kunt er ook ‘pepernootschieten’ of ‘sneeuwbalschieten’ van maken. Kwestie van een andere kleur papier gebruiken.)

2013-11-21 09.24.16

Bij het aanleren zijn een aantal dingen belangrijk:
– Spreek duidelijke gedragsregels af:
Je schiet alleen als er niemand voor je staat, je schiet met een krantenprop (dus niet met iets anders of enkel met je elastiek).
– Laat de kinderen ervaren hoeveel spanning er op de elastiek komt als ze er aan trekken en wijs op de essentie: met één hand houd je de prop vast en met de andere de elastiek.
– Bied dit eerst aan in een grote groep, in de speelzaal bijvoorbeeld, zodat de kinderen elkaar kunnen helpen en gewend raken aan het katapultschieten in een situatie met veel anderen eromheen (want dan kun je het later op het schoolplein veilig herhalen).
– Laat de kinderen elkaar op een goede manier corrigeren als iemand de regels ‘overtreedt’.

En dan: Vuurrrrrr!
Je vraagt je wellicht af hoe het zit met de terugslag van het elastiek. Doordat de kinderen eerst rustig oefenen en de spanning ervaren weten ze dat hoe harder je aan het elastiek trekt, het des te harder op je hand terecht komt. Ik heb het nu een aantal keer met mijn groep gedaan, zelfs op een vol schoolplein, en niemand heeft zich pijn gedaan.  2013-11-14 12.52.19

Hier zie je ons in de speelzaal terwijl we onze schietskills oefenen 😉
Met deze activiteit train je zoals gezegd een aantal rekenvaardigheden en de motoriek, maar ook het doorzettingsvermogen (want je moet even oefenen voor je echt goed kunt schieten) en het strategisch denken (hoe kan ik het beste schieten en hoe komt de prop het verst weg?).

En dat allemaal met een krant, plakband en een elastiekje!

3 Thoughts on “‘Katapult’schieten

  1. Geweldig idee!
    Bij ons op school hebben ze als geluiddempende structuur en om beschadigingen van wanden tegen te gaan: een lusjesstructuur tegen de wanden. Leuke bijkomende mogelijkheid met jullie ‘katapult’schieten: ballonnen met klittenband tegen de wand en proberen te raken. En als je toch zo’n wand hebt, dan zijn er nog veeeeel meer mogelijkheden.

    groetjes,

    Hans.

  2. Pingback: 'Katapult'schieten | Schrijven | Scoop.it

  3. Pingback: Thema ridders en kastelen - Lespakket - thema's, lesideeën en informatie - onderwijs aan kleuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation